OM RACEN

FJORDHESTEN
Fjordhesten, nordbagge, husmandshesten, den lille gule, norskeren, vestlands-hesten, norsk fuldblod eller punker-hesten  – kært barn har mange navne!
Men selv om vi godt ved, hvad det er for en hest, vi taler om, så er racens officielle navn i dag Fjordhesten. For snart 100 år siden kom fjordhesten til Danmark som arbejdsheste i de små landbrug. Den første stambog udkom i 1941 og dengang var racens navn ‘Heste af norsk Vestlandsrace.

FJORDHESTEN KOMMER NORGE
Fjordhesten er en af de ældste hesteracer i Europa. Ligesom mennesker i isolerede egne gennem generationer formes af natur og miljø, således også med Fjordhesten, hvis oprindelse er det barske norske vestland.

Øjnene skal være som søerne på højfjeldet en midsommeraften: store, dybe og klare. Halsen skal være velrejst og kæk som en forelsket ungersvend på vej til sin “jente”. Manken markeret som konturerne af fjeldet mod aftenhimlen. Temperamentet livligt som fossen ved tøbrud, og dog godmodigt.

Det er ingen tilfældighed, at Fjordhesten har Norges natur og folk i sig. Norge med fjeld og blånende fjord, rig på natur. Stræbsom, nøjsom og udholdende. Se det norske website www.fjordhest.no

SÅDAN SER DEN UD
Der er fem anerkendte fjordhestefarver: gul, rødgul, grå, ulsblak eller gulblak.
De gule, grå og ulsblakke har sorte hår i pandelok og hale samt en mørk stribe (kaldet ål) ned over ryggen. Hos de rødgule er hårene rødbrune, hos de gulblakke har de næsten samme farve som resten af pandelok og hale. Fjordhesten har primitive aftegn som påskønnes ønskes at bevares. Primitive aftegn er mørke aftegn, evt. zebrastriber på benene – greb (mørke striber på manken) – Njålsmærke (lille mørk plet på kinden) Hvide aftegn på fjordheste er uønskede. Manen klippes, så den er opretstående og i en flot bue, der følger til halsen.

Fjordhopper har et stangmål på 140-146 og fjordhingste har et stangmål på 140-148. Udsving til begge sider accepteres.

FJORDHESTEN KAN DET HELE
Den er lærenem. Den er udholdende. Den har glimt i jet. Den er nøjsom. Den har sjældent brug for dyrlæge. Den er arbejdsom. Den kan også lide at lege og drille. Den er venlig og imødekommende. Den kan sagtens bære familiens tungeste. Den er hele familiens hest. Bedstemor kører og børnene rider. Den er god i terrænet. Mange Fjordheste kan lide at springe. Andre foretrækker dressurbanen. Den er en fortræffelig kørehest. Den er en herlig kammerat, ligegyldigt hvor du er sammen med den.

Har du en Fjordhest – eller tænker du på at få en?

Hvis svaret er ja, så bør du være medlem af Fjordhesten Danmark, den landsdækkende forening for fjordhestevenner i alle aldre.
Du er også velkommen i foreningen, selv om du ikke har fjordheste, du skal blot holde af dem. I dette tilfælde er et passivt medlemskab måske løsningen.

Læs mere om medlemsskab af FJORDHESTEN DANMARK her

We use cookies in order to give you the best possible experience on our website. By continuing to use this site, you agree to our use of cookies.
Accept