Avlsudvalget ønsker alle en glædelig jul.

Julehilsen 24. december 2018

På vegne af bestyrelsen vil jeg hermed ønske alle en rigtig glædelig jul, samt et godt nytår. Med tak for 2018, vi glæder os til 2019 med nogle nye og spændende oplevelser.

Samtidig vil jeg oplyse at at foreningens facebook grupper bliver saneret i 2019. Bestyrelsen har på juli mødet (referat ligger her på hjemmesiden) besluttet at lukke nogle facebook grupper for at gøre mere brug af vores nye hjemmeside. Så forenings anliggender og medlems debatter foretages her på hjemmesiden.

Dvs. fra 1/1-2019 består de facebook grupper der hører under forenings paraplyen af:

  • Fjordhesten DK (den store gruppe)
  • Fjordhesten DK formidling for dig og mig
  • Fjordhesten DK markedspladsen 

De gamle grupper bliver ikke slettet, men de bliver gjort til arkivgrupper så de kan bruges som opslagsværk.

Bestyrelsen / Tina Dalsgaard

Foto: Mette Kofoed og Zenia Camilla

 

 

 

 

Bestyrelses og udvalgs referater

Der er nu nye bestyrelses og udvalgs referater, fra efterårets møder tilgængelig her på hjemmesiden. Log ind på medlems siden og find referaterne i fanen øverst til højre.

God læselyst

FU / Tina Dalsgaard 

 

 

 

 

Fotokonkurrence

 

Vinderen af vores foto konkurrence blev Line Vestergaard Jensen som sendte os dette billede. Tillykke til vinderen som har modtaget sin præmie. Tak til alle som deltog i konkurrencen. 

 

 

5. november 2018 - Norge inviterede Norden til avlsmøde og dommersamling

Strynefjellet i sne, det er vi vant til at se i maj, når vi kører til hingsteudstilling i Nordfjordeid. Billedet her er fra torsdag den 25. oktober. Hvad der ikke rigtig kan ses af billedet er, at det også sneede, – jo tættere vi kom på tunnellerne jo mere. Norges Fjordhestlag havde inviteret de nordiske lande til avlsmøde og dommersamling den 26.-28. oktober. Fra Danmark deltog arbejdsgruppen bag Fjordhestens abc moduler, dvs. tre eksteriørdommere (Leif, Niels og Pernille) samt to fra AU (Leif og Birgit). Vi brugte tiden godt, idet vi fik lavet planerne for abc-modul 4 på turen, vi satser på afholdelse i februar 2019.

Det var et særdeles godt tiltag og en spændende weekend, som der vil senere vil komme et referat af her på hjemmesiden (Fjordhesten, online). Vi prøvede at nå det til årsskriftet, men det lod sig ikke gøre. Der var følskue om lørdagen med 25 tilmeldte, og der blev bedømt i to ringe. Leif blev knyttet til det norske hold, der bedømte hingsteføllene. Niels og Pernille var med ved hoppeføllene, hvor et føl efter Heggnes Balder erobrerede fløjen. Hos hingsteføllene kom et Birkelid Nimo afkom på fløjen. Som I kan se på billedet fra følskuet var nordmændene klædt varmt på i ridehallen. Vore pæne grå jakker var nok tyndere end godt er i de kuldegrader. På hjemturen over Strynefjellet viste displayet 14 minus-grader. Turen hjem gennem Sverige forløb uden problemer, men små minusgrader holdt sig til et godt stykke syd for Göteborg. Hjemme i Danmark havde vi dagen efter i nærheden af 18 plus-grader. Mærkeligt vejr!

Avlsudvalget/Birgit

 

 

22. oktober 2018 - ekstraordinær kåring, to hingste fik avlsgodkendelse i 2019

 

 

Avlsgodkendelse i 2019 med 9 i helhed (der gives ikke delkarakterer ved en ekstraordinær kåring) var der til den fra Norge importerede Heggnes Balder. I maj i år blev han præmieret i Norge, og han kunne godt have bedækket i Danmark som EU-hingst i 2019, men ejeren valgte at tage ham til ekstraordinær kåring. Dvs. han kommer med i HingsteGuiden for 2019, og så ser vi ham til kåring på Vilhelmsborg til august. Materialprøven er aflagt i Norge.
Første billede viser Balder, Emil og ejer Claus, herefter et opstillingsbillede af Balder.
Fotograferne er henholdsvis Hanne og Karina, begge fra AU.
Det sidste billede (fundet i den norske fjordhestegruppe, men uden navn på fotografen) er fra Norge i 2017 , hvor Balder både var ‘semin-hingst’ og blev sluppet med 13 hopper i sidste halvdel af juni. Bemærk det meget praktiske norske system, hvor et kæmpestort tal på hoppernes bagpart holder styr på, hvem der er hvem.

Avlsgodkendelse i 2019 med 8 i helhed var der til Vokal Skovå, som var tilmeldt materialprøve og kåring i august. Han havde imidlertid en infektion i kroppen (dokumenteret ved blodprøvetagning) og måtte derfor udgå af bedømmelsen. Nu fik han chancen ved den ekstraordinære kåring. Det var en glad ejer, der så ham få rosetten ved øret. Blandt de mange billeder fra kåringen har vi et fra løsvisningen og et opstillingsbillede med Mikkel som mønstrer. (begge taget af Karina).

Avlsudvalget/Birgit

1. oktober 2018 - De to sidste abc-modul 1 og 2 i 2018 er nu holdt

September sluttede med to flotte moduldage. Avlsudvalget har nu holdt modul 1 tre gange og det samme med modul 2. I alt 84 medlemmer har deltaget i enten det første, det andet eller begge moduler. Det betyder, at vi nu har 71 medlemmer, der kan gå videre til modul 3, som holdes en gang i oktober og en gang i november. Her har vi berider Bjarne Nielsen som gæste-undervisning, og både AU modul-deltagerne ser frem til modulet med stor forventning. 
På de to første moduler var fjordhestens historie på programmet, det samme var avlsmålet, hvordan en hest klargøres til udstilling, hvordan den mønstres, og hvordan vi måler. Derudover var der praktisk bedømmelse i grupper.
På modul 3 vil der være fokus på bevægelse og eksteriørets betydning for denne.
Af avlsmålet fremgår det bl.a., at fjordheste ører skal være korte og vidtsiddende. De skal være parallelle og have en udadkrummende kurve, som ender i en markeret (dvs. mørk) fin spids (de lange ører, vi ser på billedet er uønskede). Hvad øjnene angår, så siger avlsmålet, at de skal være store, mørke og klare med et roligt udtryk, altså lige så smukke, som vi ser det på billedet her.

Avlsudvalget/Birgit

Generalforsamling 2019
Generalforsamling i 2019 bliver søndag den 3 marts. Information om tid og sted kommer senere.
24. september 2018 - Mosegårdens Lektor er avlsgodkendt i 2019

   

Mosegårdens Lektor (Rubin Skovå/Mosegårdens Splint) skulle have været til Vilhelmsborg i august, men en virushoste forhindrede det. Derfor holdt vi ekstraordinær kåring på Sjælland den 20. september. 4-årige Lektor fik avlsgodkendelse med 9 i helhed, og vi regner med at se ham til kåring i august 2019.

Endnu en ekstraordinær hingstekåring er på vej, næste gang i Jylland den 20. oktober. Importerede Heggnes Balder og Vokal Skovå kan deltage her.

Avlsudvalget/Birgit

17. september 2018 - De to sidste følskuer er holdt
 

BIS på Birken blev Donna Halsnæs (Oliver Vårby/Pikant Halsnæs)
BIS på Sjælland blev Alma Vårby (Model Skovå/Orkan Skovå)

Birken (nord for Viborg)

11 hoppeføl mødte til bedømmelse. Der var i i helhed til fløjen (ovennævnte Donna Halsnæs), 8 i helhed til de næste syv og 7 i helhed til de sidste tre. Der var syv fædre til de 11 føl, og et eneste afkom vi har i Danmark efter Stald Kiels Tegn (han er nu avlshingst i Sverige) kom ind på en fjerdeplads med 9 i type.
Fem hingsteføl deltog i skuet. Her var tallene lidt mere beskedne, men de to første fik 8 i helhed og de tre næste fik 7. Fløjen blev erobret af Langmosegaards Casmir, et føl efter Ågerupgårds Elliot og Max som morfar). Elliot var udlejet til regionen i 2017 og far til tre af de fem føl.
Føllene blev bedømt af Kasper Hansen.
Billeder: 1) klar til karakteristik og 2) hingstefløjen (billederne er fundet på Facebook).

Sjælland

På Sjælland var det hoppeføllene, der var i undertal. Kun tre var til bedømmelse. Alma Vårby blev fløj hos hoppeføllene med 8 i helhed. Der var også 8 i helhed til nr. 2, mens det sidste føl fik 7 i helhed.
Syv hingsteføl var tilmeldt, de seks mødte til bedømmelse. På fløjen stod Zac Zi (Ingolf Kjærgaard/Kneist Skovå).
I alt var der fem fædre til de ni føl, hvis bedømmelse Bjarne Hansen stod for.
Billeder: 1) BIS-føllet Alma Vårby og 2) løsvisning (billederne er fundet på Facebook, lagt ind af Camilla Jensen).

Avlsudvalget/Birgit

13. september 2018 - Så skal der meldes til modul 3 i Fjordhestens Abc

Det holdes i Egtved den 6. oktober 2018. Da berider Bjarne Nielsen er ‘hoved-underviser’, vil modulet primært handle om bevægelse (vist løs, ved hånd eller under rytter), men dagen indledes med en kort gennemgang af avlsmålet.
Du skal være medlem af Fjordhesten Danmark for at deltage.
Der er tale om et dagkursus, hvor vi begynder kl. 09.30 med en halv times velkomst og formiddagskaffe. Kursusdagen slutter med eftermiddagskaffe kl. 15.30-16.00.
Udover, at du skal være medlem af Fjordhesten Danmark, så skal du også have gennemført både modul 1 og 2. Vi har opsamlingsweekend den 29.-30. september (for de medlemmer, der ikke nåede det i januar kvartal), ligeledes i Egtved.
Du tilmelder dig ved at maile til avl@fjordhest.dk.
Skriv dit fulde navn, dit medlemsnummer og din adresse.
Deltagerafgiften er beskedne 350 kr., og den skal indbetales til avlskontoen, dvs. 7670 0006228485. Husk at skrive modul 3 i bemærkningsfeltet.
Hvis du tidligere har været i gang med dommeruddannelsen, men ikke afsluttet den, så vil du kunne hoppe ind her. Tilmelding foregår som ovenfor anført, men skriv også i mailen, hvornår du var i gang med modul-uddannelsen, og hvor langt du kom.

Avlsudvalget/Birgit

13. september 2018 - Ekstraordinær hingstekåring x 2
 

1) Torsdag den 20.09.2018 kl. 18.00 på Åmosegård.
Her møder Mosegårdens Lektor (Rubin Skovå/Mosegårdens Splint) mhp. at få avlsgodkendelsen forlænget.

2) Lørdag den 20.10.2018 kl. 14.00 på Tidselbjerg Ridecenter.
Her møder Heggnes Balder (Fløgstad Odin/sveiar) og Vokal Skovå (Orkan Skovå/Orion Halsnæs). Balder er præmieret i Norge men er nu i dansk eje og ankommet til Danmark. Vokal var syg under hingstekåringen. Begge kommer for at få avlsgodkendelse i 2019.

AU-referat af telefonmøde den 6. september kan findes i den lukede del af hjemmesiden, som kan besøges af alle foreningsmedlemmer med en personlig adgangskode.

Avlsudvalget/Birgit

31. august 2018 - fire 2-årige hingste fik avlsgodkendelse

Ved hingstekåringen 2018 fik vi fire nye 2-årige hingste med avlsgodkendelse i 2019.

Johs Frølunde (Faust Frølunde/Golf Gudenå), 8 i helhed (se billederne)
Lyngholms Pilou (Picasso Kaptain/Ingolf Kjærgaard), 8 i helhed
Pave Tidselbjerg (Orkan Skovå/Valdar Halsnæs), 8 i helhed
Tornhøjs Konrad (Mosegårdens Ivanhoe/Orion Halsnæs), 8 i helhed

Om Johs
Hans far Faust Frølunde FJH 778 er en af vore unge hingste med kun en halv snes indberettede føl. Derfor er det ganske flot, at en af hans sønner nu har fået avlsgodkendelse.
Hans mor Silke Frølunde FJ 10453 har ni afkom,  hvoraf en datter er kåret og sønnen Dons Frølunde har haft avlsgodkendelse i to sæsoner.  Johs blev hendes anden søn med avlsgodkendelse.

Om Lyngholms Pilou
Hans far Picasso Kaptain havde en enkelt bedækningssæson med avlsgodkendelse, og det kom der syv føl ud af.
Hans mor Lyngholms Isa FJ 12168 er endnu en ung hoppe med kun et afkom, dvs. en flot debut som avlshoppe.

Om Pave Tidselbjerg
Hans far Orkan Skovå FJH 763 havde sin første bedækningssæson i 2011 og der er indberettet 89 føl. En søn Normann Tidselbjerg havde avlsgodkendelse en enkelt sæson, en anden søn Vokal Skovå har haft avlsgodkendelse i to år. Med FjordHorse nede er det svært at få et hurtigt overblik over antal kårede døtre, men der er en del, og Orkan skal administrativt afkomsvurderes pr. 31.12.2018.
Hans mor Edda Halsnæs FJ 10056 har 11 afkom, Pave blev hendes første søn med avlsgodkendelse.

Tornhøjs Konrad
Hans far Mosegårdens Ivanhoe FJH 774 har 12 afkom født i 2015 og 2016. Han blev solgt til Sverige ultimo 2015, men er nu igen i dansk eje. Konrad er den første søn godkendt til avl.
Kastanjegårdens Lærke FJ 10565 (Orion Halsnæs/Plutonikk) har ni afkom, heraf to kårede døtre og en kåret vallak. Konrad blev hendes første søn med avlsgodkendelse.

I alt var der ni 2-årige i holdet.
En måtte udgå af bedømmelsen søndag.
De fire andre opnåede ikke avlsgodkendelse.

De officielle kåringsbilleder finder du under menupunktet Avl, Hingste, Hingstekåring 2018.

Avlsudvalget/Birgit

31. august 2018 - to 3-årige hingste fik avlsgodkendelsen forlænget
Disse to hingste med avlsgodkendelse i 2018 genser vi i 2019 mhp. kåring:
   
Tronn Fjording (Trollfin/Orion Halsnæs), 9 i helhed (se billeder)
Ågerupgård Fenix (Ingolf Kjærgaard/Kastanjegårdens Nick), 8 i helhed

Om Tronn
Hans far Trollfin er et kendt navn, født i Norge og avlsgodkendelse der, hvorefter han kom til Danmark og fik kåringsnummeret FJH 740, siden er han optaget i Sportsstambogen efter medaljer ved både inden- og udenlandske mesterskaber, dvs. vi kender ham også som FJH-S 740. Han har været i Sverige som avlshingst, dvs. han er også præmieret der. Næste år bedækker han, hvis alt går planmæssigt, i Tyskland.
Hans mor Hiva Højgaard FJ 11022 har fem afkom, udover Tronn en datter, der er kåret med 8 i helhed og en søn, der er vallakkåret med 9 + medalje.

Om Fenix
Hans far Ingolf Kjærgaard kender vi også fra både udstillinger og stævner. Han er optaget såvel i Elite- som Sportsstambogen, hvilket har givet ham kåringsnummeret EFJH-S 764.
Hans mor Ågerupgård Laika FJ 10159 har 10 afkom, hvoraf en vallak og to hopper er kåret med 9 + medalje. En 5-hoppe er solgt til Tyskland.

De to hingste, der ikke opnåede forlænget avlsgodkendelse, er Prinsholm’s Cato (Optimist Halsnæs/Frederik Skovå) og Ingo Frølunde (Rubin Skovå/Valdar Halsnæs), men den avlsgodkendelse de har i 2018 gælder året ud.

De officielle kåringsbilleder  af Tronn og Fenix finder du under menupunktet Avl, Hingste, Hingstekåring 2018.

Avlsudvalget/Birgit

 

31. august 2018 - to 4 års hingste med kåring
En kåret hingst i Danmark får enten en hvid roset (og den vil udstillerne helst ha’, da den betyder kåring med 9 eller 10 i helhed) eller en rød roset (8 i helhed). I dette hold kom kun de hvide rosetter i brug.
Da kåringen begyndte, var der fire i holdet, som alle har avlsgodkendelse i 2018, samt en, der mødte mhp. at få avlsgodkendelse. To opnåede kåring, avlsgodkendelse blev ikke givet. De to hingste, der nu har fået et FJH-nummer er disse:

FJH 785 Ågerupgårds Elliot (Ingolf Kjærgaard/Glibings Ajs), 9 i helhed

 


FJH 786 Vikkelsøe’s Vision (Fjordbækken’s Sidan/Vikkelsøe’s I.P.), 9 i helhed

Om Elliot
Hans far Ingolf Kjærgaard kender vi fra både udstillinger og stævner. Han er optaget såvel i Elite- som Sportsstambogen, hvilket har givet ham kåringsnummeret EFJH-S 764.
Hans mor Glibings Femine FJ 10823 har fem afkom. Det ældste er født i 2014, men ham har vi ikke set på en kåringsplads, de tre andre er yngre end Elliot.

Om Vision
Hans far Fjordbækken’s Sidan blev i en ung alder solgt til Norge, hvor han som 3-årig fik en 1-årig avlsgodkendelse (i Norge kaldes det kåring), herefter kom han tilbage til Danmark, hvor han blev kåret (det kalder de præmiering i Norge), og i dag er han avlshingst i Tyskland.
Hans mor Vikkelsøe’s Mystik  FJ 10159 har seks afkom. En hoppe født i 2013 er kåret med medalje, en hoppe født i 2015 er kåret med 8 i helhed. Vision er den næstældste, de tre yngste har endnu ikke alderen til kåringsbedømmelse.

Vokal Skovå (Orkan Skovå/Orion Halsnæs) klarede ikke materialprøven og kunne således ikke gå videre.
Mosegårdens Lektor (Rubin Skovå/Mosegårdens Splint) skulle også have været i holdet mhp. kåring, men en virus-hoste forhindrede hans deltagelse, dvs. vi ser ham til en ekstraordinær kåring senere i år.

De officielle kåringsbilleder af Elliot og Vision finder du under menupunktet Avl, Hingste, Hingstekåring 2018.

Avlsudvalget/Birgit

31. august 2018 - En 11-årig hingst fik også den hvide roset

Der var en hvid roset til 11-årige Fjelltor N 2262, idet han blev kåret med 9 i helhed. Han fik dermed et dansk kåringsnummer, nemlig FJH 787.

Han er opdrættet i Norge og han er norskejet, men lejet til Danmark for anden gang. Han kom hertil første gang i august 2016 og bedækkede en enkelt hoppe, men sæsonen 2017 var hovedsæsonen.  Han rejste hjem før 2017-kåringen, men var udstillet i både Roskilde og Herning, hvor han fik 24 point og ærespræmie. Indtil nu er han registreret i Hestedata med 19 afkom, hvoraf de 18 er født i 2018.  I sæsonen 2019 er han igen lejet til Danmark, og han kom hertil så tilpas tidligt i august, at han kunne blive tilmeldt kåringen.

Han er efter Torsetblakken N 2222 (født i Norge i 2002, ligesom Fjelltor 1. pr. i Norge, nu avlshingst i Frankrig). Moderen hedder Fjellmøy, hun er efter Dragmann N 1938 (ikke den Dragmann, der var i Danmark og kendt her som FJH 475), men en Hovdaren-søn født i 1982.

Ved kåringsafslutningen blev Fjelltor udpeget som Årets hingst 2018, hvilket betød at både opdrætterpræmie og ejerpræmie gik til Norge sammen med vandrepokalen til opdrætteren af Årets hingst. Den pokal håber vi at gense ved næste års hingstekåring. Lejerfamilien i Danmark kan glæde sig over Det røde dækken, en medalje fra Holland og de sædvanlige ærespræmier herunder et fløjdækken.

Det officielle kåringsbilleder af Fjelltor finder du under menupunktet Avl, Hingste, Hingstekåring 2018.

Avlsudvalget/Birgit

15. august 2018 - Vilhelmsborg den 17.-19. august 2018, katalog og overordnet tidsplan

Årets højdepunkt i både avl og sport

Alle er velkomne – ingen entre
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
Vi har masser af kataloger med til Vilhelmsborg og de første udstillere/deltagere i DM eller championat kan få dem udleveret torsdag aften. Alle andre kan købe dem for næsten ingen penge (30 kr., ta’ kontanter med).
Er du medlem af den EU-godkendte forening Fjordhesten Danmark, så kan du allerede nu kigge i kataloget. Det ligger på vor hjemmeside, i den lukkede del under avls-info, dvs. du skal bruge din personlige adgangskode for at få adgang.

 

*
 
Den overordnede plan for Vilhelmsborg-dagene får du her:
Torsdag den 16. august 2018
‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘
16.00 Bokskilte opsat, hestene kan ankomme
20.00 Lodtrækning til DM
20.30 Staldområdet. Velkomstmøde for ryttere og udstillere (informationerne til udstillere gentages fredag kl. 13, dvs. forud for måling)

 

Fredag den 17. august 2018
‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘
09.00 – 09.30 Springbanen: Opvarmningsklasse spring
09.45 – 10.45 Springbanen: DM spring 1. afd
11.30 – 12.50 Springbanen: Championat spring
12.50 – 13.10 Springbanen: Championat præmieoverrækkelse
13.00 – 15.15 Staldområdet: Hingstene måles, signalement kontrolleres, herefter dyrlægekontrol og mønstring på fast bund
15.00 – 16.00 Øst-anlægget: Opvarmningsklasse dressur %klasse
15.30 – 17.30 Blå hal: Mønstring og bedømmelse af alle hingstehold
16.00 – 20.00 Øst-anlægget: DM dressur 1. afd.

 

Lørdag den 18. august 2018
‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘
08.00 – 09.15 Blå hal: Materialprøve for hingste
09.15 – 13.00 Blå hal: Championat dressur
13.00 – 13.45 Blå hal: Gangartsprøve i Vilhelmsborg cup
13.45 – 14.15 Blå hal: Championat præmieoverrækkelse
14.30 – 16.15 Blå/gul: Løsvisning af hingste i blå hal samt agility i gul hal (direkte efter løsvisning)(gul hal er lukket for publikum)
16.00 – 17.00: Springbanen DM spring 2 afd.
Præmieoverrækkelse DM i spring
16.15 – 17.00 Gul hal: Agility for deltagere i Vilhelmsborg cup
19.00 – 19.15 Blå hal: Opdrætterpræmie til championatsvinderne
19.00 – 01.00 Blå hal: Festmiddag for tilmeldte – husk medbring drikkevarer
Søndag den 19. august 2018
‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘ ‘
09.00 – 13.00 Øst-anlægget: DM dressur 2. afd
09.00 – 11.00 Blå hal: Løsvisning af hingste og første frasortering
11.00 – 11.45 Blå hal: Mønstringskonkurrence for cup-deltagere
13.00 – 14.00 Blå hal: Bedømmelse af hingste og anden frasortering
14.30 – 14.45 Blå hal: Præmieoverrækkelse i Vilhelmsborg cup
14.45 – 15.45 Blå hal: Oprangering, karakteristik og udpegning af årets hingst samt præmieoverrækkelse DM i dressur
15.45 – Oprydning, alle deltager
Ret til justeringer i tidsplanen forbeholdes.

Avlsudvalget/Birgit

10. august 2018 - 13 nye avlshopper med adm. bronzemedalje for afkom

I avlsudvalget stillede vi forslag om ’muligheden’ ved generalforsamlingen i foråret 2016 og den første uddeling af bronzemedaljerne fandt sted på Vilhelmsborg under jubilæet i august samme år. Der var tale om afkomsvurdering pr. 31.12.2015 og 11 hoppeejere havde ansøgt om medaljen. Næste medaljeuddeling fandt sted pr. 31.12.2016, denne gang var der medalje til syv hopper. Senest er der fundet afkomsvurdering sted pr. 31.12.2017, men der kom først rigtigt skred i vurderingerne, da vi vor ’Ung i avl med Fjord’ gruppe på sagen.  I samarbejde med AU er der fundet frem til 13 hopper, som kunne blive bronze-registrerede, hvis vi modtog ansøgninger.  Primært er der ejerne, der skal søge, men vil eller gør de ikke det, så kan søge-retten gå videre til opdrætteren eller i tredje omgang til en anden person, der har interesse i medaljeregistreringen. Det er dejligt at fornemme denne interesse for at få de gode avlsresultater belønnet. Som flere ’gamle’ avlere har sagt det, så er ’avl ikke tilfældigheder’ men et spørgsmål om at finde og parre gode avlsdyr. Den ældste hoppe, der bliver medaljeregistreret i denne omgang, er Kalise. Hun er født i 1989 og ansøgningen kommer fra hendes sidste ejer, havde han ikke søgt, så havde opdrætteren gjort det. En af hendes døtre hedder Lindelys Zarina, hun er fra 1999 og har også avlsresultater, der gør, at hun kan medaljeregistreres nu.  Der er endnu en mor-datter kombination blandt de 13 hopper. Aura Halsnæs får nu bronzemedaljen, det samme gør hendes datter Hera Halsnæs. Det er ikke altid, at det er ansøgerens fortjeneste, at en hoppe kan få adm. bronze, det kan også være opdræt fra en tidligere ejer, der kvalificerer hende. Men det vigtige er, at medaljen registreres. Derfor en stor tak til alle, der har søgt om medaljen og betalt det gebyr, vi skal videresende til SEGES for registreringen. Også en tak til medlemmerne af ’Ung i avl med Fjord’ gruppen, der har fundet frem til de fleste af de medalje-berettigede hopper.

De nye hopper med administrativ bronzemedalje kan du se i skemaet herunder.
Vi planlægger at overrække medaljerne på Vilhelmsborg den 17.-19. august.

FJ 9017 Kalise
FJ 9200 Hilde Busklund
FJ 9569 Visna Rannerupgaard
FJ 9630 Silke Stanstorp
EFJ 9696 Aura Halsnæs
FJ 10129 Lindelys Zarina
FJ 10209 Regitza Fjordlyst
EFJ 10269 Ågerupgårds Maika
FJ 10388 Enghavegårds Friia
FJ 10418 Hjorthøj’s Idol
FJ 10478 Ulla Fjordlyst
FJ 10565 Kastanjegårdens Lærke
EFJ 10926 Hera Halsnæs

Avlsudvalget/Birgit

7. august 2018 - Hingstekåring og lørdagsfest (spec. mhp. udenlandske gæster)
    

 

Deltagere i hingstekåringen 2018
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

20 hingste møder på Vilhelmsborg i den kommende uge. De 13 mhp. at få avlsgodkendelse i 2019, de fem mhp. materialprøve og kåring og den sidste mhp. kåring (materialprøven er aflagt i Norge). Vi har før haft flere deltagere, men det handler mere om kvalitet end om kvantitet.  Og så er det dejligt at se, at de ni unge, der møder for første gang, er efter ni forskellige fædre. I kåringsholdet er fire hingste og fire forskellige fædre, og i samme årgang en hingst til avlsgodkendelse med en femte far). De ældste hold med to hingste har også to forskellige fædre.  Kigger vi på alle hold under et, så er der dog fem fædre, der har to afkom med. Alt ved en hingstekåring er spændende, og som kronen på værket udpeges Årets hingst 2018 blandt de fire fløje. På billedet her ser du Årets hingst 2017.

Hingste født i 2016 (møder mhp. avlsgodkendelse i 2019)
Tornhøjs Konrad (Mosegårdens Ivanhoe/Orion Halsnæs)
Skous Duskal (Optimist Halsnæs/Model Skovå)
Lyngholms Pilou (Picasso Kaptain/Ingolf Kjærgaard)
Balder Skovå (Kamillas Tord/Ørjar)
Ågerupgårds Gnist (Ninjar/Ingolf Kjærgaard)
Pave Tidselbjerg (Orkan Skovå/Valdar Halsnæs)
Johs Frølunde (Faust Frølunde/Golf Gudenå)
Bast Skovå (Torden Skovå/Orion Halsnæs)
Stårups Diamant (Fjordens Marcus/Odin Halsnæs)

Hingste født i 2015 (møder mhp. avlsgodkendelse i 2019)
Tronn Fjording (Trollfin/Orion Halsnæs)
Prinsholm’s Cato (Optimist Halsnæs/Frederik Skovå)
Ingo Frølunde (Rubin Skovå/Valdar Halsnæs)
Ågerupgård Fenix (Ingolf Kjærgaard/Kastanjegårdens Nick)

Hingste født i 2014 (møder mhp. materialprøve og kåring eller avlsgodkendelse i 2019)
Mosegårdens Lektor (Rubin Skovå/Mosegårdens Splint) (mat.prøve og kåring)
Vikkelsøe’s Vision (Fjordbækken’s Sidan/Vikkelsøe’s I.P.) (mat.prøve og kåring)
Ågerupgårds Elliot (Ingolf Kjærgaard/Glibings Ajs) (mat.prøve og kåring)
Vokal Skovå (Orkan Skovå/Orion Halsnæs) (mat.prøve og kåring)
Filsø Ø Elias (Overgårds Zeus/Vikkelsøe’s I.P.) (avlsgodkendelse)

Hingste født i 2013 eller tidligere (møder mhp. materialprøve og kåring eller kåring)
Tyfon Skovå (Trollfin/Granit Halsnæs) (mat.prøve og kåring)
Fjelltor (Torsetblakken/Dragmann) (kåring)

Udenlandske gæster og lørdagsfesten
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Vi har i avlsudvalget fået en del henvendelser fra udlandet om vor hingstekåring. Derfor denne service-meddelelse:
Som sædvanligt er der socialt samvær lørdag aften med festmiddag, i år også musik og dans. Vil du med, så SKAL du melde til i mail senest den 12. august. Hvordan du gør det, hvad det koster og hvad du får for pengene, kan du se her:
Husk, at du skal medbringe drikkevarer til eget forbrug.
*

Har du ikke allerede fundet et sted at overnatte, og er du ikke til campingpladsen på Vilhelmsborg (her skal du i øvrigt også tilmelde dig, men det kan du læse om i ovennævnte link), så kan du besøge hjemmesiderne visit.aarhus.dk eller visit.odder.dk. Der skulle også være en del værelser at finde i nærheden af Vilhelmsborg via airbnb.

Avlsudvalget/Birgit

2. august 2018 - Program for hingstekåring og Cup Vilhelmsborg
    

Fredag den 17. august 2018

13.00-15.15   Alle hingste møder i katalognummerorden til måling og signalement, dyrlægekontrol og mønstring på fast bund (det hele foregår i staldområdet).

15.30-17.30   Alle hingste mønstres og bedømmes holdvis (blå hal).

Lørdag den 18. august 2018

08.00 – 09.15 Materialprøve for hingste (blå hal).

13.00 – 13.45 Gangartsprøve i Cup Vilhelmsborg 2018 (blå hal).

14.30 – 16.15 Løsvisning af alle hingste i katalognummerorden (blå hal).
Straks efter løsvisningen går hingsten videre til agilitybanen (gul hal), hvor nogle af forhindringerne gås igennem med ekstern fører.
Der er tale om et forsøg, hvorfor gul hal er lukket for publikum.

16.15 – 17.00 Agility for deltagerne i Cup Vilhelmsborg 2018 (gul hal, der nu er åben for alle).

19.00 – 01.00 Festmiddag (tilmelding på hjemmesiden)

Søndag den 19. august 2018

09.00 – 11.00 Løsvisning af hingste og første frasortering (blå hal).

11.00 – 11.45 Mønstringskonkurrence for cup-deltagere (blå hal).

13.00 – 14.00 Eksteriørbedømmelse af hingste med anden frasortering (blå hal).

14.30 – 14.45 Præmieoverrækkelse i Vilhelmsborg cup (blå hal).

14.45 – 15.45 Oprangering og karakteristik samt udpegning af Årets hingst.
Præmieoverrækkelse i DM i dressur og spring.

Husk, at der parallelt med hingstekåring og cup afvikles DM i dressur og spring (fredag-lørdag-søndag) samt championat (lørdag formiddag efter materialprøven).

Ret til justeringer i tidsplanen forbeholdes. 

Avlsudvalget/Birgit

1. august 2018 - Familietræf på Vilhelmsborg
    

Ulsblakke Picasso Kaptain FJV 17005 er seks år. Han blev kåret med medalje sidste år (9 i helhed), men før det havde han avlsgodkendelse et enkelt år, og det kom der syv føl ud af. Lyngholms Pilou er en af de syv. Han er nu to år og deltager i hingstekåringen den 17.-19. august, hvor han tilmeldt i det unge hold, der møder i håb om at få avlsgodkendelse i 2019. Picasso skal også til Vilhelmsborg for at dyste i i DM i dressur. Her ser vi et dejligt billede af ham og hans superdygtige rytter Maya, som Ditte har fanget i et storsmilende øjeblik.

Det skal blive spændende at følge far og søn på Vilhelmsborg.

Der er sikkert andre historier af samme slags, og vi bringer dem gerne ‘her eller der’, men vi har ikke tid til at ‘lede’ alle disse historier op, og der hører også billeder til historierne. Du er velkommen til at sende DIN historie med tilhørende billeder til avl@fjordhest.dk.

Og apropos VELKOMMEN, husk, at alle er velkomne på Vilhelmsborg den 17.-19. august, hvor sportsudvalget inviterer til DM og championat, mens avlsudvalget holder hingstekåring, sammen står vi for Cup Vilhelmsborg 2018. Årets plag har vi desværre måttet aflyse pga. for få tilmeldinger. Tid og sted er nok forkert, Avlsudvalget går i tænkeboks.

Avlsudvalget/Birgit

21. juli 2018 - Årets hoppe 2018
   

         

Mosegårdens Lucia FJ 12220 med ejer-teamet Peder, Stine og Trille.

Avlsudvalget/Birgit

21. juli 2018 - Årets vallak 2018
 

         

Højgaards Nemo FJV 18008 og ejer Signe.

Avlsudvalget/Birgit

21. juli 2018 - 12 nye medaljehopper og 3 nye medaljevallakker
    

 

To billeder måtte der til for at fange hele rækken af medaljeaspiranter, og så var fløjhoppen ikke med, de oprangerede vallakker heller ikke. Navnene på de nye medaljehopper og vallakker får du herunder med deres FJ- og FJV-numre samt deres ejere. Og nyd så billederne, som er taget af Mette Kofoed. På det første ser vi aspiranterne samlet til information, på det andet ser vi oprangerede hopper fra 2-8, på det trejde fra 5-20. Da billederne blev taget vidste kun dommerne, hvor medaljegrænsen ville blive trukket.

 

12 nye medaljehopper

FJ 12220 Mosegårdens Lucia, kåret med 9 (Stutteri Mosegården)
FJ 12197Højgaards Odina, kåret med 9 (Jens Høgh)
FJ 12238 Rævehøjs Quinnie, kåret med 9 (Birthe Mandrup Therkelsen)
FJ 12231 Højgaards Orthelia, kåret med 9 (Stine Dahl Grimbühler)
FJ 12239 Halskovs Gamma, kåret med 9 (Niels Mortensen)
FJ 12061 Alaika Møllegaarden, kåret med 8 (Line Westergaard Jensen)
FJ 12221 Hjorthøj’s Unik, kåret med 8 (Stutteri Hjorthøj)
FJ 12232 Juvel Højmark, kåret med 8 (Mette Thomasberg Kobborg)
FJ 12203 Therese Halsnæs, kåret med 8 (Ditte Vejnø Christensen)
FJ 12013 Tone Basland, kåret med 8 (Anne Marie Søndergaard)
FJ 12162 Stårups Mirabelle, kåret med 8 (Helle Graves)
FJ 12224 Hjorthøj’s Magnet, kåret med 8 (Stutteri Hjorthøj)

Hjertelig til lykke til ejere og opdrættere.

Fløjen Mosegårdens Lucia er Årets hoppe 2018.

 

3 nye medaljevallakker

FJV 18008 Højgaards Nemo, kåret med 9 (Signe Olsen)
FJV 18009 Karlos, kåret med 9 (Stald Glibstrup)
FJV 18002 Bast Birkegaard, kåret med 8 (Tina Dalsgaard og Karl Krogh)

Hjertelig til lykke til ejere og opdrættere.
Fløjen Højgaards Nemo er Årets vallak 2018.

Avlsudvalget/Birgit

18. juli 2018 - til regionalkåringen på Fyn kom de også fra Jylland og Sjælland

 

Den 14. juli var kåringen nået til Fyn, desværre blev der ikke fotograferet så mange fløje den dag. Men vi har af den yngste fløj, og på billedet ser vi ejeren Claus, hesten Olivia Tidselbjerg (Orkan Skovå/Finfin) og mønstreren Emil (der også har haft hoppen i træning). I 4 års holdet var det Højgaards Orthelia (Orion Halsnæs/Ørjar) der trak det længste strå, hun blev kåret med 9 i helhed (vi håber, et billede dukker op).

         

I holdet af 5-årige og ældre hopper var også 9 i helhed til fløjen Rævehøjs Quinnie (Orkan Skovå/Citrus Klattrup) men også til holdets nr. 2 Halskovs Gamma (Orkan Skovå/Orion Halsnæs). Dagen efter fik de begge medaljer, det foregriber vi ved at vise Gamma med medaljen om halsen. I vallakholdet kom der endelig en fynsk-ejet fløj i form af 8-årige Karlos (Merkur Skovå/Birk Halsnæs). Rævehøjs Quinnie blev dagens fløj.

Avlsudvalget/Birgit

16. juli 2018 - Sjælland gjorde indhug i beholdningen af hvide rosetter
   
Den 13. juli var kåringsdag på Sjælland. I det yngste hold blev Iris Frølunde (Laust Halsnæs/Citrus Klattrup) fløj med 9 i helhed.  Hos de 4-årige hopper var det Mosegårdens Lucia (Rubin Skovå/Mosegårdens Splint) der erobrede fløjen, også hun blev kåret med 9 i helhed.

    

I et meget lille hold af 5-årige og ældre hopper var det Hjorthøj’s Magnet, der fik fløjen med 8 i helhed. En enkelt vallak Højgaards Nemo (Dalargutt/Orion Halsnæs) blev kåret med 8 i helhed. 
Mosegårdens Lucia blev dagens fløj, og på billedet herover ser vi AU-formand Leif og dommerne Pernille og Ole travlt beskæftiget med at lægge fløj-dækkenet på.  

Avlsudvalget/Birgit

16. juli 2018 - Aalestrup blev en travl første kåringsdag
    

Regionalkåringen 2018 begyndte i Aalestrup den 12. juli. Det var den største kåringsplads, dvs. dommerne lagde hårdt ud. Den rødgule Højvanggaards Senja (Glibings Ajs/Citrus Klattrup) blev fløj i 3-års holdet, kåret med 9 i helhed. Højgaards Odina (Fjordens Marcus/Ørjar) tog fløjpladsen i 4-års holdet – ligeledes med 9 i helhed.  mens Therese Halsnæs (Model Skovå/Rånn) erobrede fløjpladsen i det store hold af 5-årige og ældre hopper, kåret med 8 i helhed (hende har vi endnu ikke noget billede af). I dette hold var den ældste deltager født i 2006.

    

Kastanielystens Haust (Mosegårdens Ivanhoe/Golf Gudenå) var alene i holdet af 3-årige vallakker, men fik en fin kåring med 8 helhed. I det ældre vallakhold, hvor den yngste var 4 år og den ældste 10 år, kom Bast Birkegaard (Orkan Skovå/Hedegårdens Asterix) på fløjen med 8 i helhed.

4-års hoppen Højgaards Odina blev Dagens fløj, og ejeren Jens Høgh var mere end glad. Stort til lykke til alle opdrættere og ejere.

Avlsudvalget/Birgit

16. juli 2018 - Fire travle kåringsdage med hopper og vallakker

Uden tilmeldte heste går det ikke, men det gør det heller ikke uden dommere.  Her ser vi dem ’som høns på pind’, mens den første kåringsdag endnu var ung. Pernille Balcer var dommerformand, til venstre for hende Ole Damsgaard, der var stedfortrædende dommerformand (hvilket der blev brug for i det ældste vallakhold i Aalestrup, hvor Pernille var inhabil), herefter Jørgen Grimbühler og yderst til venstre landskonsulent Jørgen Finderup fra SEGES.  Tak til Charlotte, der har sendt mig billedet.
Avlsudvalget/Birgit

9. juli 2018 - Landsskuet i Herning, dag 3
     

Lørdag

Lørdag sluttede Landsskuet og der er ingen tvivl om, at fjordhestefolket har haft nogle gode dage. Vi har fundet lidt flere billeder på Facebook. Lando Halsnæs var udstillet i vallakklassen, hvor han blev nr. 2 i holdet med 23 point. Han deltog også i nogle af de klasser, der var for brugsheste. Han blev bedste kørehest og nr. 2 i brugshesteklassen.  Endnu en udstillet vallak Haakon var med i mange af aktiviteterne i Heste for alle, her ser vi ham som et fælt stikkende insekt sammen med – vist nok – Berta Ørskovgaard. Der var landsdelsfinaler og to fjordheste fra Kronjylland udgjorde 50% af et hold, der vandt miljø og parkour. De to dygtige heste var Bella Engmark og Landevejens Pil.

Avlsudvalget/Birgit

9. juli 2018 - Landsskuet i Herning, dag 2
    

Fredag

Fredag var der BIS-konkurrencer for 2-års hopperne og for følhopperne. Der var ikke placering til Vikkelsøe’s Buket, men følhoppefløjen Gershøj’s Ingebjørg løste opgaven til fuldkommenhed, idet hun vandt konkurrencen – med vist kun 0,5 point ned til BIS-reserven. Det var angiveligt en nervepirrende konkurrence, for ingen har kunnet bidrage med et billede af hoppen under mønstringen. Vi har kun et billede fra stalden, hvor der fejres endnu engang, og hvor både ejer Thomas og  Jesper (der også mønstrede torsdagens BIS-vinder) stråler i det hvide dress.

Men så kom der hjælp fra læserne i form af et billede fra sejrsrunden og fotografen Rikke Hald har givet os lov til at bruge det. Det siger vi tak for.

På det midterste billede ser vi Carsten H med den 3 års og 2 års hoppe, han udstillede.

Avlsudvalget/Birgit

6. juli 2018 - Landsskuet i Herning, dag 1
        

Torsdag
Den første landsskuedag gik godt, men folk, der kun havde tænkt i sommertøj, havde det lidt koldt. Varmen skulle komme indefra, men det var der bestemt også anledning til. Fjordhestefolket har i årevis haft noget, de kalder for ’fløj-øl’, dvs. vinderen inviterer på en forfriskning (som trods navnet også inkluderer sodavand). Derudover er der noget, der hedder BIS-øl. Det blev der brug for på den første Landsskuedag, hvor den bedste hingst af de to fløje var i konkurrence for at repræsentere racen. Det samme var 3-års hoppen Søndervangs Tora (Cadeau Halsnæs/Kneist Skovå), som lagde flot ud med at blive BIS-reserve, nok ikke mindst pga. imponerende gangarter. Så var det hingstenes tur. De to hingstefløje, begge med 24 point, var Frederik Skovå (Pikant Halsnæs/Orion Halsnæs) og Ågerupgårds Elliot (Ingolf Kjærgaard/Glibings Ajs), og dommerne (FSH og NM) valgte at sende Frederik Skovå FJH 721 videre til BIS. 19 år er han, men han ’har hele pakken’ og blev BIS i Herning for andet år i træk og tredje gang i alt med vist hele otte point ned til BIS-reserven.  Se billedet i midten, hvor Jesper er på sejrsrunde.
Torsdagen sluttede med at næsten 140 fjordhestefolk hyggede sig med at spise sammen. Det lykkedes at komme under tag i en af de mange store stalde, da det som før nævnt ikke var sommer i Herning i går.

Fredag
Formiddagen byder på BIS for de 2-års, her skal Vikkelsøe’s Buket (se billedet, hoppen i baggrunden) og senere på dagen følhoppefløjen Gershøj’s Ingebjørg i aktion.

Avlsudvalget/Birgit

4. juli 2018 - To BIS fjordheste i Hjørring
   

13 fjordheste var udstillet i Hjørring, de to af dem blev BIS-heste og fik dermed en invitation til at deltage i Landsskuet. Den invitation har Preben Olesen benyttet sig af, og 19-årige Frederik Skovå FJH 721 (der fik 24 point) skal derfor i morgen i konkurrence med sine yngre kolleger om at blive den hingst, der skal repræsentere vor race i konkurrencen om Landsskuets bedste hingst. Den anden BIS-vinder var 3-års hoppen Hæstrups Ronja, hun bliver dog hjemme, da hun er tilmeldt kåringen i næste uge. Hæstrup-familien havde i øvrigt et godt dyrskue med fløjen i både følhoppeholdet, 3- års holdet (hvor også andenpladsen blev erobret) og 2-års holdet. Også Carsten bidrog pænt til udstillingen, idet der var fire Højmark-heste med. Det er ikke så tit vi ser svensk-opdrættede fjordheste i Danmark, men 5-årige Grönkulla Toke gjorde god reklame for sit fødeland og blev vallakfløj med 23 point.

Avlsudvalget/Birgit

30. juni 2018 - Fællesspisning på Landsskuet den 5. juli og på kåringsfest på Fyn den 14. juli

Fællesspisninger er noget, som fjordhestefolket godt kan lide.

Herning torsdag den 5. juli kl. 19.00
Det er nærmest blevet en tradition på Landsskuet, at der er dækket op i ’Fjordgade’ på campingpladsen. Det er Mie og Jørgen Riis Hansen, der står for festen, og langtidsvejrmeldingen lover varmt dyrskuevejr. Sidste frist for tilmelding er søndag d. 1. juli på tlf. 2074 1527 eller i mail til  riishansen@live.dk Menu: Glaseret skinke, Flødekartofler m. urter, Salat og dressing, Flutes Spis det du kan for 100 kr. Børn under 10 år halv pris (under 1 år gratis) Medbring selv: Bord og stol, bestik, tallerken og drikkevarer I går var der tilmeldt 127 personer, og det er ny rekord.

Fyn lørdag den 14. juli kl. 19.00
Hoppe- og vallakkåringen plejer også at samle folk lørdag aften.  I år foregår det på Allerupgaard, hvor vi har regionalkåring lørdag og medaljekåring søndag. Allerupgaard ligger tæt på motorvejen over Fyn. Det er bestyrelsen i Fynske Fjordheste, der har påtaget sig opgaven som festarrangør. Vejrmeldingen for kåringsdagene kender vi endnu ikke, men festen holdes i Forsamlingshuset i Allerup, dvs. det eneste du skal medbringe er dig selv og godt humør. Menuen vil være pattegris med kartofler, flutes, salater samt andet tilbehør. Efterfølgende vil der blive serveret kaffe. Pris pr. voksen 175 kr. Børn i alderen 4-12 år 100 kr. Fynske Fjordheste laver en flot bar, med gode priser. Derfor må egne drikkevarer ikke medbringes.

Tilmelding skal ske til Kasper Glibstrup på mail: Kasper@edbsteen.com
Betaling skal overføres til: Danske Bank, Konto nr.: 3618, Reg.nr.: 4527108330
Tilmelding først gældende ved betaling.

Sidste frist for tilmelding er den 8. juli. Da der er begrænset plads i forsamlingshuset vil det være en god ide, at du tilmelder dig, så snart du har besluttet, at du vil med.

Bestyrelsen i Fynske Fjordheste glæder sig til at se en masse nye og gamle ansigter til en sjov og hyggelig aften J, hvor festlige indslag er velkomne. 

Det samme gør avlsudvalget i Fjordhesten Danmark, og vi siger tak til bestyrelsen i Fynske fjordheste, fordi I har haft lyst til at påtage jer opgaven med at arrangere denne festlige aften.

Avlsudvalget/Birgit

27. juni 2018 - Årets plag skal findes på Vilhelmsborg den 18.-19. august
     

Der sker så meget på Vilhelmsborg den 17.-19. august. Der er avlshingste til kåring, der er en cup for bredde-ryttere, championat for de, der er lidt længere fremme og DM for de dygtigste. Og så er der konkurrencen om årets plag – afløseren for 2 års finalen, der kun var for hopper.

1-årige hoppe- og hingsteplage kan deltage i konkurrencen om Årets plag. Det samme kan 2-årige hopper og vallakker, men ikke hingste – de skal naturligvis til hingstekåring, hvis de skal til Vilhelmsborg. Plagene konkurrerer i tre discipliner: – eksteriørbedømmelse (se billede fra løsvisningen), og resultatet herfra vægter 50% – mønstring, resultatet herfra vægter 25% – agility (se billede), resultatet herfra vægter 25% Udover at vi finder Årets plag, så finder vi holdvindere og disciplinvindere. Der er deltagerrosetter til alle, store og flotte rosetter til disciplin-vinderne og en særlig roset til Årets plag. Der er også ærespræmier til holdvindere og disciplinvindere. Men det er selvfølgelig ikke for præmiernes skyld, du skal tilmelde din plag.. Du skal deltage, fordi du får en fantastisk oplevelse som en af mange på Vilhelmsborg – og fjordhestefolk er gode til at kombinere deltagelse i et arrangement med nogle feriedage fyldt med oplevelser. Men du skal især deltage, fordi du også bliver klogere på din plag. Årets plag afvikles over to dage (lørdag og søndag), dvs. du har god tid til at følge med i alt det andet, der foregår. Vi er p.t. teknisk udfordrede, når det drejer sig om vor hjemmeside, men vi kan i stedet tilbyde at sende dig information og tilmeldingsblanket, hvis du har en plag, du overvejer at tage med til Vilhelmsborg. Du skal blot sende en mail til avl@fjordhest.dk med plagens fulde navn og identen. Vi ses på Vilhelmsborg, Danmarks nationale hestesportscenter.

Avlsudvalget/Birgit

26. juni 2018 - skal du ha' hingst med til Vilhelmsborg den 17.-19. august
    

Det er naturligvis hingstekåringen, det handler om – årets højdepunkt for alle, der interesserer sig for avl.

Fire rosetter har været i anvendelse, når vi er fremme ved afslutningen.
Den hvide roset er givet til avlshingste, der er kåret med 10 eller 9 helhed.
Den røde roset er givet til avlshingste, der er kåret med 8 i helhed.
Den 3-farvede roset (grøn for optimisme, gul for fjordheste og hvid, fordi det er vor fineste rosetfarve) er givet til hingste, der har avlsgodkendelse.Den sidste 3-farvede roset (i de norske farver) er givet til de hingste, der har bestået materialprøven.
*
Overvejer du at melde en hingst til, så send en mail til avl@fjordhest.dk med oplysning om hingstens fulde navn og ident. Vi vil herefter sende dig ‘værd-at-vide’-tekst og tilmeldingsblanket.
Hingstene bedømmes i fire hold:
– hingste født i 2016 (kan få avlsgodkendelse for 2019)
– hingste født i 2015 (kan få avlsgodkendelse for 2019)
– hingste født i 2014 (møder primært til materialprøve og kåring, men nogle kan også blive tilmeldt mhp. avlsgodkendelse)
– hingste født i 2013 eller tidligere (tilmeldes primært til kåring, men tilmelding til materialprøve og/eller avlsgodkendelse kan også forekomme)
*
Noget af det sidste, der sker i forbindelse med en hingstekåring er, at Årets hingst udpeges. Han modtager det røde dækken som bevis på værdigheden.

 

Avlsudvalget/Birgit

20. juni 2018 - sidste nyt fra Avlsudvalget om hoppe- og vallakkåringen den 12.-15. juli
     

Avlsudvalget holdt møde den 19. juni, dvs. i går.
Vi kunne konstatere, at det er gået så fint med tilmeldinger til den regionale kåringsplads i Aalestrup, at der nu er lukket (men fristen for at melde til var også den 15. ds.).
Derimod er der plads til flere deltagere både på Sjælland og på Fyn, dvs. vi har forlænget anmeldelsesfristen til og med fredag den 22. juni.
*
Du kan læse meget mere på vor hjemmeside om, hvordan det foregår og hvad det koster, ligesom der også er en elektronisk tilmeldingsblanket at finde der.
Dvs. først finder du hjemmesiden www fjordhest dk (har udeladt punktummerne for at der ikke skal ‘gå kuk’ i opslaget, men du skal naturligvis sætte dem. Så klikker du på Avl og en rullemenu folder sig ud. I den vælger du hopper eller vallakker alt efter, hvad du vil tilmelde, og næste klik skal ske på Kåring 2018, hvorefter en ny rullemenu viser sig med alt, hvad du har brug for, inkl. en elektronisk tilmeldingsblanket. Men skynd dig, der er kun tre dage at gøre godt med.
*
Vi har masser af ukårede vallakker i Danmark, der nærmest hver uge deltager i ride- eller springstævner landet over og opnår flotte resultater. Disse vallakker vil vi meget gerne se på vore kårings-pladser, da en kåring, dvs. et FJV-nummer, åbner adgang til vor Sportsstambog, når de gode stævneresultater allerede er der – eller kommer 😉
De første 12 vallakker er tilmeldt, men der er plads til endnu flere både på Sjælland og på Fyn, dvs. den 13. og 14. juli. Søndag den 15. juli er der medaljekåring på Fyn. I den kan alle 4-årige og ældre vallakker, kåret med mindst 8 i helhed deltage. En af dem vil blive udpeget til Årets vallak og modtage det meget prestigefyldte røde dækken.
*
Billederne til dagens historie er fra 2017, hvor den 8-årige vallak Halskovs Diamant først blev fløj i vallakholdet i Egtved, kåret med 9, herefter blev han den bedste af alle deltagende fløje på dagens regionalkåring og fik som bevis herpå BIS-dækkenet. Han var nu kvalificeret til at deltage i medaljekåringen den sidste dag i kåringsugen, hvilket han også gjorde med stor succes, idet han igen blev oprangeret som nr. 1 i holdet og dermed udpeget til Årets vallak, hvilket gav ham endnu et dækken, nemlig det røde dækken, men også et flot sejrsbånd (ses på det sidste billede).
Vi kender ham i dag som FJV 17003. Når han bliver optaget i Sportsstambogen, vil hans nummer blive FJV-S 17003.

Avlsudvalget/Birgit

18. juni 2018 - syv nye hopper med adm. bronzemedalje for afkom, men endnu flere kan få medaljen
    

Den 30. juni 2018 er sidste frist for tildeling af adm. bronzemedalje for afkom pr. 31.12.2017. Og tildeling betyder, at ansøgning med tilhørende betaling både er modtaget og godkendt. Indtil nu er disse syv hopper godkendt til medaljeregistreringen, men der er en hel del flere, der kunne få medaljen, hvis ellers ejerne (evt. opdrætterne) fik ordnet papirarbejdet. Vi håber i avlsudvalget, at det alt sammen nås, mens vi endnu skriver juni. I juli får vi nye kåringsresultater, og det kan betyde, at en ellers sikker medalje pr. 31.12.2017 ikke længere er sikker, fordi den gennemsnitlige helhedskarakter for det bedømte afkom ændres, når nye bedømmelser kommer til. Næste medaljetildeling sker pr. 31.12.2018.

FJ 9017 Kalise
FJ 10388 Enghavegårds Friia
FJ 10418 Hjorthøj’s Idol
FJ 10478 Ulla Fjordlyst
FJ 10568  Kastanjegårdens Lærke

samt hopper, der allerede er Elitehopper
EFJ 10269 Ågerupgårds Maika
EFJ 10926 Hera Halsnæs (se billede)

Vi har fundet et billede af Hera Halsnæs på Facebook, som efter at have bevist sit værd som avlshoppe nu skal være ridehest for to tøser i en hesteglad familie, hvor pigerne er 3. generation. Skal vi bringe billeder af andre af de nye hopper med adm. bronze, så mail dit billede til avl@fjordhest.dk, og egner det sig til offentliggørelse, så bringer vi det her.

Avlsudvalget/Birgit

16. juni 2018 - resultater fra dyrskuet i Odense
       

Det er gået forrygende godt for fjordhestene i Odense. Fine point var der til alle 21 bedømte og på dyrskuets første dag blev Pelle FJV 16004 udpeget til skuets bedste vallak. Vi ser ham her på billedet med en glad ejer, nemlig Rikke. På andendagen var der sejrsbånd til fjordhestene i alle tre BIS-konkurrencer. Henriette kunne først glæde sig over, at 2-års hoppen Ellegaards Tippe gik helt til tops, og i næste konkurrence for de 3-årige hopper gik det lige så godt, idet Ellegaards Tilva også blev BIS. Der er tale om helsøstre efter Optimist Halsnæs og Vængets Toscha (efter Citat Halsnæs). Dagens sidste BIS-konkurrence var for avlshingstene. Heri deltog netop Optimist Halsnæs FJH-S 768, og selv om vi næsten skulle tro, at det var umuligt, så endte sejrsbåndet også hos ham, dvs. hos Kasper og Helle. Stort til lykke til alle glade BIS-opdrættere og ejere. I morgen er der atter en dag … Der er lidt over 300 i hestekataloget fordelt på et sted mellem 25 og 30 racer.
Dyrskuepladsen i Odense er rigtig hyggelig, fjordhestenes stald (som Sabrina har fotograferet) er ikke den mest moderne, men når vejret er til det, så samles udstillerne ved en lang række borde og hygger sig, som kun fynboer kan. På det sidste billede, som Susanne J vist har taget, ser vi fjordhestene på vej fra ringen med fane og raceskilt i front, og så følger avlshingsten Optimist, følhoppen, goldhopperne, de 3- og 2-årige hopper samt vallakkerne. Billedet er taget, før regnen begyndte at falde, men den er nu nok velkommen hos både haveejere og landmænd. – Husk, at der også er dyrskue i Odense i morgen søndag.
*
Der kom ikke flere sejrsbånd til fjordhestene, men det ville næsten også have været alt for overvældende. Vi har allerede vist det første BIS-bånd herover, altså til vallakken. Herunder har vi billeder af de sidste tre. Vi lægger dog ud med et billede af den eneste følhoppe, der deltog i Odense, dvs. Alaika Møllegaarden FJ 12061 og hendes føl, begge repræsenterede vor race i søndagens BIS-konkurrencer men uden placeringer. I midten herunder ser vi skuets bedste hingst, Optimist Halsnæs FJH-S 768. På billedet længst til højre er han sammen med de to helsøstre efter ham, der blev bedste 3 års og bedste 2 års hoppe i konkurrence med alle andre racer.
         

På dyrskuet i Odense er der også ride- og køreklasser.  Helle og Optimist vandt (naturligvis) dressurklassen. Niels Peder Hansen tog førstepladsen i brugskørslen indimellem turene som kaperkusk.
Det var så flot en racepræsentation, og fjordhestene gav naturligvis også opvisning og var med i gallashowet.

Birgit

16. juni 2018 - resultater fra dyrskuet i Horsens
    

Der var ikke mange fjordheste på dyrskuet i Horsens – kun otte i alt, men kvaliteten var der ikke noget i vejen med. Alle fik de det, der i gamle dage hed 1. præmie, men i dag er gradueret i 24 point, 23 point og 22 point. Allerbedst gik det 2-års hoppen Vikkelsøe’s Buket (Fjordbækken’s Sidan/Max), der gik til BIS-konferencen med flotte 24 point. Hun fik sejrsbåndet hængt om halsen som Østjyllands bedste plag. Stort til lykke til opdrættere og ejere Vivian og Jens Erik.

Avlsudvalget/Birgit

14. juni 2018 - travl weekend med fire dyrskuer
I Horsens varer dyrskuet to dage, i Odense varer det tre dage, men begge begynder fredag den 15., dvs. der er bedømmelse fredag formiddag.De tilmeldte fjordheste i Odense (og der er 23) er tastet i Fjord Horse. Hvem og hvor mange, der møder i Horsens, fortaber sig i det uvisse, da kataloget ikke ser ud til at være på dyrskuets hjemmeside.
Lørdag den 16. er der dyrskue i Løgstør (deltagere ved vi ikke noget om). I Skive går det også løs den 16., her kaldes det Farmshow og en enkelt åringshoppe er tilmeldt fra vor race. Vi følger op med tastninger i FjordHorse og forhåbentlig også her i Kort nyt.

Avlsudvalget/Birgit

14. juni 2018 - I morgen er det sidste frist for tilmlding til abc-weekenden i september
                

For medlemmer, der ikke nåede eller ikke kunne deltage i modulerne 1 og 2 i kursusrækken Fjordhestens Abc,  er lørdag den 29. september og søndag den 30. september absolut sidste chance.  Der er tale om dagkurser, hvor vi kommer vidt omkring i fjordhestenes verden, bl.a. demonstrerer Niels, hvordan han bruger hækkesaksen, når manen skal klippes. Avlsmålet gennemgås ‘godt og grundigt’ af tre af vore eksteriørdommere, bl.a. hører du om, hvilke fjordhesteøjne vi helst vil kigge ind i. Der bliver praktiske demonstrationer med ‘levende heste’, dvs. ikke alt foregår ved hjælp af power point. Prisen for at deltage i et modul er kun 250 kr. og det er inklusive forplejning. Mangler du et eller begge moduler, så send en mail til avl@fjordhest.dk. Skriv dit medlemsnummer og hvad du vil deltage i. Du skal ikke betale noget nu. På møde i avlsudvalget i kommende uge vurderer vi, om der er tilmeldinger nok til at opsamlingsmodul-weekenden kan gennemføres.

Avlsudvalget/Birgit

14. juni 2018 - Fjordheste til beach jump
        

Juni er måneden, hvor der holdes stævne på Rømø strand, og i år var der både de sædvanlige springklasser og dressurklasser på C-niveau. Måske fordi vi havde fortalt om det i Facebook-gruppen Fjordhesten DK fandt indtil flere fjordheste vejen til Rømø og fik nogle helt unikke oplevelser. Vi siger tak til fotograferne Hartwigsen Photography og Simone Kristensen (dressur-billedet). Springekvipagen er Merkur Skovå FJV-S 14009 og Stephanie. Dressurekvipagen er Tornhøjs Hector og Emma. Forhåbentlig får endnu flere lyst til at være med i 2019, hvis Tinglev Rideklub igen inviterer.   

Avlsudvalget/Birgit

14. juni 2018 - Fjordhestene på Roskilde dyrskue
      

Gershøj’s Ingebjørg blev bedste følhoppe på tværs af racer

Der var 27 fjordheste i kataloget, men kun 18 mødte til bedømmelse – et sjældent stort frafald, og noget af det skyldes måske, at folk melder ‘lidt rigeligt til’, fordi nogle dyrskuer kræver tilmeldinger i så god tid før afholdelsen, at det kan være svært at vide, hvem ‘man’ vil have med. F.eks. var følhoppeholdet reduceret fra 10 i kataloget til fire, da dagen oprandt.

På billedet her ser vi den mest succesfulde af de fire – Gershøj’s Ingebjørg FJ 12067 – kigge ud af boksen, der er fyldt med tegn på succes. Først fik hun fløjen med 24 point og siden vandt hun BIS konkurrencen på tværs af racer. Hendes føl Gershøj’s Odd blev udtaget til at repræsentere vor race i føllenes BIS-konkurrence. Vi ser et billede af dem herunder.
Også nr. 2 i holdet fik 24 point. Hun hedder Hjorthøj’s Quiz og har nr. FJ 12004.
24 point er det absolut maksimum, der kan tildeles på et dyrskue. I alt fire af de udstillede fjordheste kunne rejse hjem med dette flotte resultat.
To avlshingste var  udstillet i hver sit hold, og begge fik de 24 point. Oliver Vårby FJH 776 i holdet af 6-årige og ældre samt Ågerupgårds Elliot i holdet af 4- og 5-årige. Elliot er kun fire og møder til kåring på Vilhelmsborg i august.

Til lykke til alle, der rejste glade hjem, og bedre held næste gang til de eventuelt skuffede.

Avlsudvalget/Birgit

Hoppe- og vallakkåring 2018
Hoppe- og vallakkåringen 2018

Torsdag den 12. juli, er der kåring på Ålestrup Rideskole

Fredag den 13. juli, er der kåring på Åmosegaard i Viby (  Sjælland )

Lørdag den 14. juli, er der kåring på Allerupgaard ( Fyn )

Søndag den 15. juli, er der medaljekåring på Allerupgaard ( Fyn )

 

Sidste tilmeldingsfrist er den 15. juni 2018.  Elektronisk tilmelding via hjemmesiden,  Faneblad, Avl – hopper – Kåring 2018

 

 

 

Billedkonkurrence

Send os dine gode billeder til vores hjemmeside. Forretnings Udvalget vil  gerne lave en konkurrence med de bedste fjordhestebilleder, hvoraf de bedste billeder vil blive publiceret til en kalender 2019. Billederne vil også komme på hjemmesiden, så der skal være fri ophavsret til brug af billederne.

 

Krav til billeder – det skal være fjordheste med kendt afstemning, soignerede. Skriv gerne beskrivelse af hesten. Vi vil gerne have årstidsbilleder, kåringsbilleder, ridebilleder, kørebilleder mm. Det skal være billeder taget i høj opløsning, når de skal publiceres.

Skriv gerne fotograf og vær sikker på, at I må bruge billederne, hvis ikke selv I har taget dem.

De 12 bedste billeder vil blive belønnet med en lille præmie – Forretnings Udvalget udvælger de bedste indsendte billeder.

Billederne sendes til formand@fjordhest.dk

Konkurrencen løber frem til 1. september 2018

05. februar 2018 - Fastelavnsweekend
HingsteGuide 2018

Hingsteguiden

Har du husket at bestille hingsteguiden 2018? Hvis du ønsker at få hingsteguiden for 2018 i papirform, skal du selv aktivt bestille den via bestillingsformularen her på hjemmesiden. Log ind med dit medlemslogin og gå til den lukkede del af hjemmesiden, hvor du skal udfylde blanketten, hvorefter du vil modtage hingsteguiden med posten. Årets hingsteguide indeholder alle kontakt og afstamningsoplysninger på alle 40 hingste som er til rådighed for hoppeejerne i år.

5. februar 2018 - Fastelavnsweekend med spændende kursusstart

Moduluddannelsen Fjordhestens Abc begynder snart

Vi kender vel alle historien om Rødhætte, der siger til sin bedstemor: “Hvorfor har du så store ører?”. Ulven, der har forklædt sig som bedstemor, svarer: “Så kan jeg bedre høre dig”. – Fjordheste ører ses af og til lange, rigtig lange. Om det er godt eller skidt, det er en af de mange ting, som deltagerne vil få at vide på den kommende weekends modul 1, der holdes lørdag i Jylland og søndag på Sjælland. Ca. 60 medlemmer deltager, og vi i avlsudvalget håber, at alle vil være så tilfredse med forløbet af dagen, at vi møder jer igen på modul 2 i marts: den 17. på Sjælland og den 18. i Jylland. Og det er naturligvis Fjordhestens Abc, det handler om.

Den kommende weekend bliver i det hele taget en travl en af slagsen. Udover modul-kurserne er der en 3-dages hingstekåring i Schleswig-Holstein. Der er 102 heste i kataloget. Næsten halvdelen er tyske rideponyer, men på listen finder vi også tre 3-årige fjordhingste, der møder for at få avlsgodkendelse. . Ingen af dem ser dog ud til at have danske blodlinjer, og derfor vil nok kun få af vore medlemmer gøre rejsten til Neumünster i år. Det er jo også Fastelavn i kommende weekend.

Avlsudvalget/Birgit

 

15. januar 2018 -Foredrag

Foredrag

Foredrag ved dyrlæge JOHNNY SØRENSEN, Faxe Dyrehospital om
”Hoven i fokus” d. 3. og 4. Februar.

Indbydelse og tilmelding under Events 2018

 

Skrevet af Lotte  Støvlbæk

15. januar 2018 - Medlemsmøder

Medlemsmøder

Igen i år er Fjordhesten Danmark vært for 3 medlemsmøder, først på året. De første 2 i februar i Jylland og det sidste i marts på sjælland. Til alle medlemsmøderne vil dagsordenen være ret fri. Der bliver mulighed for at spørge ind til og drøfte alle emner vedr. fjordheste. Til hvert møde vil der være repræsentanter tilstede fra, forretningsudvalget, sportsudvalget og avlsudvalget, som vil indlede mødet med at fortælle hvad der pt. Arbejdes med i de forskellige udvalg samt hvad der er målet og visionen for foreningsåret. Der kan derefter frit stilles spørgsmål og debatteres emner som de fremmødte medlemmer ønsker vendt. Foreningen er vært ved kaffe / te og kage.

Så sæt X i kalenderen, tilmeld dig og mød op til en god og faglig fjordheste snak, på en af følgende steder. Møderne starter kl. 14.00 til ca. kl. 17.00

  • Lørdag den 17. februar 2018 på Ride klubben Birken, Herredsvejen 3, Skringstrup, 8832 Skals kl. 14.00
  • Søndag den 18. februar 2018 på Brovad Ridecenter, Tingskovvej 31, 7000 Fredericia. Kl. 14.00
  • Lørdag den 3. marts 2018 på Ågerupgaard Ridecenter, Ågerupvej 89, 4390 Vipperød. Kl. 14.00

Tilmelding til Dinna Mouritzen på dinna@fjordhest.dk. Med besked om navn, medlemsnummer og hvilket sted du ønsker at deltage. Sidste frist for tilmelding den 10. februar.

 

Skrevet af Dinna Mouritzen

Fjordhestens ABC

Fjordhestens ABC, de første dagkurser holdes i uge 6

Avlsudvalget inviterer nu alle medlemmer til at deltage i det første modul i kursusserien Fjordhestens Abc. Det er fem år siden vi sidst havde tilsvarende kurser, dengang blev de kaldt for opdrætter-/bruger kurser, men vi har opdateret både navn og indhold. Formålet med dagkurserne er dog det samme: at gøre vore medlemmer klogere på racen og på det at have fjordheste i stalden. På modul 1 vil du høre om Fjordhestens historie og du vil møde en avler, der fortæller om, hvordan han kom i gang og hvad han blev klogere på undervejs. Der vil være teori og praksis omkring det at klargøre en fjordhest til en udstilling. Vi skal snakke om, hvad det vil sige at have et avlsmål og hvad det betyder for opdrætterne. Vi vil – igen i teori og praksis – gennemgå den del af avlsmålet, der handler om type og præg, hoved og hals, skulder og manke samt overlinje og bagpart. To eller tre af deltagerne vil kunne medtage deres egen fjordhest, som så vil blive brugt i både soignerings-demonstrationen (altså skal den ikke være nyklippet på dagen) og bedømmelses-demonstrationerne. Det første dagkursus (modul 1) finder sted i uge 6 (lørdag den 10. på Birken (nord for Viborg), søndag den 11. på Sjælland).
Deltagelse i modul 1 koster 250 kr., og du tilmelder dig ved at sende en mail til avl@fjordhest.dk, hvori du oplyser dit medlemsnummer, dit fulde navn og postadresse. Samtidigt skal deltagergebyret indbetales på avlskontoen  (7670 0006228485). Sidste frist for tilmelding er den 31. januar, men var jeg dig, så ville jeg ikke turde vente så længe. Husk at 2018-kontingentet skal være indgået på foreningskontoen inden udgangen af januar.
Er du på Facebook, så kan du se invitationen både i den store gruppe Fjordhesten DK (med over 5.000 medlemmer) og i de tre foreningsgrupper (Fjordhesten DK, Medlemshjørnet – Fjordhesten DK, Avl – Fjordhesten DK, Sport). Vi har også en Facebook-side, der hedder Fjordhesten Danmark. Den kan googles og læses også af folk, der ikke har en profil på Facebook.
Avl handler om hingste, hopper og føl. Hingsten må vi undvære her på billedet, men vi ser medaljehoppen Pilegårdens Ballarina FJ 12081 med hoppeføllet Mosegårdens Otilia. Vi fortsætter i uge 11 med modul 2 (hvor deltagerne bl.a. vil møde en rytter og hvor fokus ligger på den del af avlsmålet, der handler om fundament og bevægelse).

Skrevet af Birgit Mortensen

Kontingent 2018

Kontingent 2018

Girokortene til kontingentbetaling 2018 er sendt ud 19 december. Har du ikke fået et så send mail til flemming@fjordhest.dk med oplysning om medlemsnummer og adresse.

Skrevet af Flemming Strange-Hansen

We use cookies in order to give you the best possible experience on our website. By continuing to use this site, you agree to our use of cookies.
Accept