Det er ikke fordi det ser ud til, at avlsbloggen er meget besøgt, i hvert fald er der ikke mange, der kommenterer vore opslag. Men det kan forhåbentligt ændre sig, og under alle omstændigheder er det her, at foreningens medlemmer skal drøfte avlsanliggender med hinanden.

Nogle af drøftelserne kan være udsprunget af artikler i ’Fjordhesten, online’. Altså den elektroniske del af vort medlemsblad, hvor artikler ikke trykkes på papir men kan slå op her i medlemmernes del af hjemmesiden.  Den seneste tekst er en artikel fra den 12. december, der handler om avlshingstene 2019 og deres forfædre og –mødre. I artiklen fortæller vi også lidt om, hvad der skal til for at lave indavlsberegninger.  Vi har trukket indavlsprocenter på alle hingste i 2019 guiden.

Avlshingstenes gule bog
Som et bilag til artiklen ligger ’Avlshingstenes gule bog’. Det handler om 2019-hingstene, og hver eneste hingst og hoppe i de første tre generationer i afstamningsgitrene  – 14 heste i alt, har vi sat ind i ’en gul bog for hingste’ og en ’gul bog for hopper’.  Har jeg ikke lavet fejl, så skulle der være i alt 560 forfædre og formødre i oversigterne. Det giver et helt anderledes indtryk af, hvor tit disse forfædre optræder i afstamningsgitrene på avlshingstene, end når vi bare bladrer HingsteGuiden igennem.

Forfædrene
Knast Halsnæs EFJH 643 finder vi i alt 27 gange i afstamningsgitrene (de første tre generationer) på de 40 hingste. Ørjar EFJH 690 lægger sig på 2. pladsen, idet han er i gitrene 19 gange. På tredjepladsen finder vi Orion Halsnæs EFJH 667, idet han er nævnt 18 gange.

Formødrene
I hoppernes gule bog topper Julie Halsnæs EFJ 8003, idet hun findes 15 gange. Hun er mor til to af hingstene, hun er ’bedstemor’ til tre af hingstene, de sidste 10 gange finder vi hende i tredje generation. På 2. pladsen har vi Tuna N 15614. Hun er mor til Ørjar, hvilket gør, at vi finder hende to gange som Fm, mens hun 10 gange kan findes i tredje generation.
På 3. pladsen er Sissel Halsnæs EFJ 9169 med ni placeringer spredt over alle tre generationer.  Hun er efter Knast Halsnæs, Top 1 i hingstenes gule bog.

Vi håber, at du har lyst til bruge lidt tid på både artikel og den gule bog, når vi kommer til lidt roligere dage, og har du lyst til at kommentere, hvad du har læst, så kan du gøre det her i Avlsbloggen, dvs. svare på denne kommentar.  
Artiklerne finder du som nævnt i ’Fjordhesten, online’, der ligger her i den lukkede afdeling af hjemmesiden under overskriften Medlemsblade.

We use cookies in order to give you the best possible experience on our website. By continuing to use this site, you agree to our use of cookies.
Accept