Vi står lige foran sæsonen for følskuer (der er tre i næste weekend), og det betyder, at de deltagende føl skal være oprettet i FjordHorse. Ellers kan vi ikke taste resultater, og vil vi jo gerne. Derfor har jeg brugt nogle timer i denne uge på at kigge på årets føl i katalogerne og i Hestedata. Jeg har også fået oprettet rigtig mange i FjordHorse (mangler vist kun ca. 30 af de indberettede 2019-føl).

Derfor står der lige nu ‘ukendt’ i farvelinjen
Når føllene er besigtigede og chippede, så kan pas udstedes.
I FjordHorse står mange føl lige nu med farven ‘ukendt’, hvilket indikerer, at pas endnu ikke er udstedt. Farven vil blive rettet senere på året. Vil du have gjort det med det samme, du har dit nyt følpas i hånden, så skal du sende en mail til avl@fjordhest.dk og skrive føllets navn og ident og bede om rettelse.

De fem danske farvebetegnelser
Jeg har lagt mærke til, at nogle opdrættere har indberettet føllene med den norske farvebetegnelse, dvs. de skriver ikke ‘gul’ men ‘brunblak’.
De danske farvebetegnelser er disse: gul, rødgul, grå, ulsblak og gulblak. De tre førstnævnte farver er velkendte gennem mange år. De to sidste er fra nyere tid. Det er selvfølgelig lidt ulogisk, at vi for disse to mere sjældne farver bruger de norske betegnelser ulsblak og gulblak, men vi har aldrig ulejliget os med at lave danske farvebetegnelser for disse to. Der har uden tvivl været ulsblakke heste i Danmark for år tilbage, men de er formentlig blevet beskrevet som ‘lysegule’.

Gul eller brunblak
Har du skrevet brunblak på din følanmeldelse, så betyder det ekstra arbejde for stambogskontoret. Der bruger man nemlig farvebetegnelsen ‘brunblak’ til de afstamningsløse ‘gule heste’, der får udstedt grønt pas. Dvs. tjek farven på dit føl, når du får passet tilsendt, og hvis du ved, at du har indberettet et hovedafsnitsføl som brunblak, så sig lige til besigtigeren/mærkeren, at det var en fejl.We use cookies in order to give you the best possible experience on our website. By continuing to use this site, you agree to our use of cookies.
Accept