Tanja Prang stillede den 1. juli dette spørgsmål i Facebook-gruppen Fjordhesten DK. Men det vi kalder ’foreningsdebat’, vil vi gerne have foregår i et forum KUN for foreningsmedlemmer, dvs. i en af de blogge, vi har her på hjemmesiden, dvs. i medlemssektionen, hvor vi netop nu er i avlsbloggen.
*
Tanja skrev på Facebook: Jeg vover pelsen af REN uvidenhed som første gangs kåringsdeltager og spørger nogen af de “gamle” herinde, hvordan kan det lade sig gøre at 5-7 heste (eller hvor mange det nu var) inden for de sidste 3 dage er gået fra 8 til 9 i helhed?
I mit hoved burde en hest da ikke få bedre eller andre karakterer inden for så kort en tidsramme.
I må virkelig ik misforstå mit spørgsmål jeg prøver bare at finde hoved og hale i den her for os HELT nye verden.

Svar: Der er ikke noget galt med det spørgsmål fra Tanja. Tværtimod er det meget forståeligt, at en førstegangsudstiller gerne vil have den situation forklaret.
Ikke alle de svar, Tanja fik på Facebook, var lige relevante i forhold til det, der blev spurgt om.  Men det er desværre ikke så usædvanligt på Facebook.

Det er set ved rigtig mange hoppe- og vallakkåringer, at der er sket ændringer i både delkarakterer og helhedskarakter, når en medaljekåring er afsluttet.  Bevægelseskaraktererne kan vi nok nemmest forstå kan ændre sig, fordi en hest kan vise sig godt en dag og mindre godt den næste.  Ændringer i delkaraktererne for fundament (forlemmer og baglemmer) kan det være sværere at forklare, for ’et ben’ ændrer sig jo ikke fra dag til dag (men en dommer kan naturligvis have overset ‘et eller andet’, som der så bliver taget højde for i den næste bedømmelse). Kigger vi på de seks hopper, der fik medalje søndag efter at have kvalificeret sig på de regionale pladser tidligere på ugen, så har de alle de samme delkarakterer for fundament.
Spørger du dommerne (men de deltager ikke eller i hvert fald yderst sjældent i debatten i gruppen Fjordhesten DK – og det skal de heller ikke, da gruppens formål er et andet), så vil de fleste nok sige, at når ’de bedste af de bedste hopper og vallakker’ samles til en medaljekåring, så kan det være nemmere at bedømme dem f.eks. når det gælder type- og racepræg. Samtidigt er der så her nærmest en tradition for, at denne delkarakter kan blive opgraderet ved en medaljekåring. Sker det, så vil delkarakteren for hoved/hals også kunne tænkes ændret, da hovedet er med til at definere racepræget. Og i sidste instans får det også indflydelse på helhedskarakteren, som er den karakter hesten bliver kåret med.
En skrev i FB-gruppen, at hestene ikke skal bedømmes i forhold til hinanden men i forhold til avlsmålet (idealhesten), og det er rigtigt. Men når et antal ’gode’ hopper eller vallakker’ er samlet, så kan det være nemmere for dommerne at nuancere delkaraktererne.

We use cookies in order to give you the best possible experience on our website. By continuing to use this site, you agree to our use of cookies.
Accept