I
Avlsudvalget begyndte vi allerede i november at interessere os for de forslag,
vi mente, det ville være fornuftigt at stille til dette års generalforsamling. Vi
inddrog avlsudvalgets ressourcepersoner og holdt det første møde i forbindelse
med abc-modul 3 i november. I januar holdt vi endnu et møde og den 1. februar
blev vore forslag indsendt.
Et af forslagene handler om de administrative afkomsvurderinger, hvor vi gerne
vil ændre regelsættet, så det bliver muligt at lave endnu flere vurderinger. Det væsentligste nye i forslaget er, at vi kan
foretage administrative afkomsvurderinger på hingste, der ikke opnår at få otte
bedækningssæsoner i Danmark. De kan være afgået, de kan være eksporteret, de
kan være taget ud af avlen for at blive stævneheste, eller ejeren kan af andre
grunde have valgt, at hingsten ikke skal bedække.
Det bliver mere og mere almindeligt, at hingste af de ovennævnte grunde ikke
når at få otte bedækningssæsoner i Danmark, men har de afkom nok, til at der
kan foretages en administrativ afkomsvurdering ved udgangen af det, som ville
have været hingstens 8. bedækningssæson, så vil det kun være en fordel for
avlen, at der foretages en sådan vurdering.
Hingstekåringsregler §6 B stk. 5, Administrativ afkomsvurdering Nugældende tekst: Hvis en hingst ved udgangen af 8. bedækningssæson har haft mindst seks stykker afkom til kåringsbedømmelse, skal der foretages en administrativ afkomsvurdering. Den administrative afkomsvurdering foretages af avlsudvalget. For at hingsten kan opretholde kåring skal afkommet have opnået mindst 7,4 i gennemsnit i eksteriør helhedskarakter eller et gennemsnit, der er højere end mødrenes gennemsnitlige helhedskarakter, dog mindst 7,0. Mødrenes gennemsnitlige helhedskarakter skal oplyses. Ændringsforslag: Hvis en hingst ved udgangen af det 7. år efter første bedækningssæson har haft mindst seks stykker afkom til kåringsbedømmelse, skal der foretages en administrativ afkomsvurdering. Den administrative afkomsvurdering foretages af avlsudvalget. Opfylder en aktiv hingst ikke dette krav, kan avlsudvalg/bestyrelse give dispensation mhp. udsættelse, hvis særlige omstændigheder taler herfor. Hingsten kan f.eks. have bedækket i udlandet eller være taget af hingstelisten for at fokusere på sporten. Afkomsvurderingen er godkendt, såfremt afkommet har opnået mindst 7,4 i gennemsnit i eksteriør helhedskarakter eller har opnået et gennemsnitsnit, der er højere end mødrenes gennemsnitlige helhedskarakter, dog mindst 7,0. Mødrenes gennemsnitlige helhedskarakter skal oplyses. Hingsten mister sin kåring, såfremt afkomsvurderingen ikke opfylder ovennævnte krav til gennemsnitlig eksteriørhelhed. |
For at få vore regelsæt til at hænge sammen på en fornuftig måde, har vi også et forslag om, hvornår en hingst kan opnå Elitestatus efter 30% reglen. Vi foreslår, at dette tidligst kan ske ved udgangen af 8. bedækningssæson (tidspunktet, hvor der SKAL foretages en adm. afkomsvurdering).
Regelsæt om stambogsføring §3 stk. 2 A, Elitestambogen, afsnittet om hingste Tilføjelse til pkt. d) Beregningen kan tidligst foretages ved udgangen af 8. bedækningssæson. Begrundelse: En administrativ afkomsvurdering skal foretages ved udgangen af 8. bedækningssæson. Det forekommer rimeligt, at der som udgangspunkt er samtidighed mellem de to typer beregning. |
Begge forslag blev vedtaget ved generalforsamlingen søndag den 3. marts.
Dvs.
1) Regelsættet om Stambogsføring
Beregning af elitestatus kan tidligst ske i hingstens 8. bedækningssæson, dvs. samtidigt med en adm. afkomsvurdering.
2) Regelsættet om Hingstekåring
Avlsudvalget kan nu lave beregninger på hingste, der af en eller anden grund tages ud af avlen tidligere end forventet.
Måske afgår de (det skete f.eks. for Knægt Halsnæs FJH 757), måske tages de ud af avlen for at blive blive brugt i sporten (det skete f.eks. for Laustfin Skellerød FJH-S 758), måske sælges de til udlandet (det skete f.eks. for Njord Halsnæs FJH 765). De tre hingste har det til fælles, at de alle kun fik tre avlssæsonen, men på tre sæsoner kan en hingste bedække lige så mange hopper, som en anden gør på otte.
Knægt Halsnæs FJH 757 kunne vi i AU beregne pr. 31.12.2014 (fordi det dagældende regelsæt nok ikke var blevet helt gennemarbejdet før vedtagelse, dvs. der var en ‘kattelem’).
Vi afsluttede beregningen i slutningen af 2017 og samtidigt med Knægt kunne der foretages adm. afkomsvurderinger på Kastanjegårdens Charli FJH 741 (tre sæsoner før salg til udlandet). Fuzzy Stanstorp FJH 742 (fem sæsoner, før ejeren tog ham af hingstelisten, siden kom han på igen, men det er en anden snak), Rånn FJH 744 (havde sin 8. sæson i 2014 og bedækker stadigt, men på daværende tidspunkt havde han ikke nok kåringsbedømt afkom, hvorfor han blev stillet i ‘afkomsklasse’ på Vilhelmsborg i 2014) samt Finfin FJH 756 (havde sin 5. sæson i 2014, hvorefter han blev solgt til udlandet).
Vi havde diplomer med til generalforsamlingen den 3. marts 2019.
Laustfin og Njord vil formentlig kunne beregnes nu, og diplomer medbringes ved næste års generalforsmaling. Måske er der andre, der kan komme i betragtning.