Der er – efter min mening – alt for få, der rejser udenlands for at følge avlsarrangementerne der. Norge trækker forståeligt nok flest gæster, men det er forståeligt nok. Dels er det racens moderland og derfor er deres hingstekåringer interessante, dels kan vi snakke sammen på vore egne sprog. Det kniber mere med at finde frem til hingstekåringer i andre lande. Det skal dog ikke afholde os fra at orientere om ’hvad sker hvor i 2019’.

Februar
Den 8.-10. holder Pferdestammbuch Schleswig-Holstein hingstekåring i Neumünster. I Tyskland med de mange delstater er der kåringer med mange racer involveret. Der er 86 katalognumre i Neumünster, men der er langt mellem fjordhestene. Det lykkes kun at finde tre.

To 3-årige møder mhp. at få avlsgodkendelse. Begge er tyskopdrættede. Den første Ilvano er efter Illmo (en grå hingst med en danskopdrættet hoppe efter Fender i 3. generation). Den anden Salomon er efter Skagen, som trods sit danskklingende navn ikke har noget ’med os’ at gøre. Salomons mor er imidlertid opdrættet i Danmark i 2005. Hun hedder Hedekrogens Allani og er efter Max FJH 691. Om hende ved vi kun, at hun har været til et følskue og et plageskue, før hun udvandrede.
 
Den tredje fjordhingst i Neumünster er Trollfin FJH-S 740. Han fortsætter sin avlskarriere i Tyskland, og selv om han som ung blev kåret i Norge og siden fik sit FJH-nummer i Danmark, og også lagde vejen forbi Sverige, og blev kåret der, så skal han også fremstilles i Tyskland. Dog ikke til egentlig kåring, for den skal de give ham nærmest per automatik, fordi han kommer med kåring fra Danmark. Han fremstilles til det, som tyskerne kalder for Anerkennung. Når han har fået det, så er han ikke anerkendt i hele Tyskland, men kun i Schlewig-Holstein, hvor Neumünster ligger. Tre andre hingste (tyske rideponier) møder mhp. det samme. De to kommer med kåring fra Mecklenburg-Vorpommern, den tredje med godkendelse til avl fra ZSSE (en forkortelse for Zuchtverband für Schecken- und Spezialrassen in Europa). ZSSE ser ud til at være opstået på ruinerne af det ganske skrækkelige ECHA, der opererede i Danmark for år tilbage, hvor de bl.a. holdt samtidige pasudstedelses- og kåringssamlinger, også med fjordheste, hvilket de overhovedet ikke havde ret til. I et blad fra 00’erne (vist nok) er der en artikel om dette problem, som også lagde beslag på mange medarbejdertimer hos SEGES.  Bedømt ud fra deres hjemmeside holder de nu fingrene fra Fjordhestene.

Marts
En af de store hestebegivenheder i denne måned er Equitana, der holdes i Essen i perioden 09.–18.03., dvs. vi er i Tyskland. Messen er nok en af Europas største for hestefolket. Der plejer at være en fjordhestestand og forskellige opvisninger. Nogle år har der været eksteriørbedømmelse af avlshingste i form af et Bundeshengstschau. Equitana er også kendt for sine flotte hesteshows, de plejer at ligge i begge weekender, men kig selv i programmet.

Belgien holder hingstekåring den 23. Marts.  Den holdes i Woumen (Diksmuide), dvs. i den nordvestlige del af Belgien, hvor flere nok taler flamsk end fransk.

April
I Holland klares hingstekåringen på en enkelt dag. I år hedder datoen den 6. april, og hvis alt går, som det plejer, så finder kåringen sted i Hoenderloo.

Maj
Den 1. maj er der Bundesweites Championat des Freizeitpferdes/-ponys i Verden, dvs. i Tyskland.
Den 2.-4. maj er der hingsteudstilling på Nordfjordeid, og så er vi i moderlandet Norge.

Juni
I den største dyrskuemåned i Danmark er der næppe mange, der har tid til at rejse udenlands. Og i år har vi derudover hoppe- og vallakkåring den 27.-29. juni.  

Juli
Det er ikke avl altsammen. Når vi kigger på udlandet, så holder vi også øje med de nationale mesterskaber for ryttere og kuske. Holder I ferie i disse lande på nedenstående tidspunkter, så kig forbi.
I Norge er der NM i Lier den 16.-20. juli.
I Sverige er der SM i Västervik den 18.-21. juli.

Den 27. juli afvikles Süddeutsches Championat des Freizeitpferdes/-Ponys i München, og så er vi igen i Tyskland.
Den tyske forening IgF fejrer 45 års jubilæum i perioden 27.07.2019–04.08.2019. Det foregår i 66482 Zweibrücken, dvs. Vi er et godt stykke nede i Tyskland, i Rheinland–Pfalz, tæt ved grænsen til Frankrig.

August
Selv om den her tekst primært handler om udlandet, så er det nødvendigt at nævne, at Fjordhesten Danmark har multiweekend på Vilhelmsborg den 1.-4. august.  Programmet byder på hingstekåring og Cup Vilhelmsborg. Endvidere er Danmark vært for de nordiske mesterskaber for fjordheste og deres ryttere/kuske  (det har vi tidligere været i 2001, i 2007 og i 2013) og sportsudvalget inviterer til championat.

I Frankrig fejrer fjordhesteforeningen fejrer sit 50 års jubilæum den 17.–18.08. Det foregår i Nancy, dvs. i den nordøstlige del af Frankrig, tæt på Tyskland og lige syd for Belgien.

September
I Sverige ligger hingstekåringen i september. I 2019 foregår det på Grevagården den 7. september. Dagen efter er der Riksutställning og 3 års test samme sted.

Nogle datoer kommer først senere
Hen over året er der hingstekåring i flere af de tyske delstater, men datoerne har vi endnu ikke styr på.

We use cookies in order to give you the best possible experience on our website. By continuing to use this site, you agree to our use of cookies.
Accept