Altså medlemmer, der er passionerede omkring det at fremstille unge hingste ved vore kåringer.

Ni hingste født i 2016 er meldt til hingstekåring i august.
Er det mange eller få? Alt er relativt, men umiddelbart jeg synes, at det er få, og så måske alligevel ikke.
Jeg har lavet lidt procentregning, og hvis ellers jeg kan finde ud af det, så ser det ud til, at de ni tilmeldte repræsenterer 16,98% af de 53 hingsteføl, der blev født i 2016 og samtidigt opfylder vore regelsæts betingelser for at møde til kåring.

         

Føllene herover møder vi på Vilhelmsborg i august.
Føllene herunder kommer ikke.

         

44 møder ikke, og det kan der være mange forklaringer på. Nogle er solgt til udlandet, andre er kastreret. Der er uden tvivl en del opdrættere, der hverken har lyst til eller mulighed for at arbejde med hingsteplage, og vi har ingen herhjemme, der har specialiseret sig i at købe lovende hingsteføl op mhp. senere at fremstille dem til kåring. Det har man i andre lande. For nogle er det måske også et spørgsmål om økonomi, da efterspørgslen på brugsheste er så stor, at fordelen ved at kastrere og sælge de unge dyr er større end fordelen ved at gå avlshingstevejen, hvor vi skal se hingstene til kåringsbedømmelse som 2-årige (avlsgodkendelse), 3-årige (avlsgodkendelse) og som 4-årige (kåring). Erfaringsmæssigt ved vi, at nåleøjet bliver mindre og mindre ind ved de tre fremstillinger, samtidigt med at udgifterne er konstante og for den 4-årige endda højere end for de yngre årgange.
Endnu en grund til at blive hjemme kan være, at den kyndige opdrætter har set ting i eksteriøret, der gjorde, at troen på føllet som et avlshingsteemne var væk. En anden grund kan være, at markedet mættet med hingste af netop den afstamning.  Det er ikke så nemt, som det var engang, at eksportere vore avlshingste. De lande, der engang købte mange, har allerede ’vore’ blodlinjerne i populationen, og de kigger nu andre steder hen.
Vi har de senere år set, at også herhjemme er interessen for ’nyt blod’ ganske stor. Men det er ikke så nemt at finde, fordi nye blodlinjer ikke i sig selv er nok. Der skal også være kvaliteter i disse avlshingste. Vi siger til os selv, at vi har verdens bedste fjordheste. Skal vi se helt objektivt på det på det, så kan vi nok ikke finde ’bedre bevægelser’ i noget land, men type/præg og hermed også ’vore hovedet’ kunne godt være bedre hos en del af de danskopdrættede, og det er så her vi vanligvis kigger mod Norge.

Uanset hvad, kan vi ikke undvære nye avlshingste. Derfor er godt, at vi stadig har medlemmer, der er passionerede omkring det at stille unghingste til kåring.

Herunder finder du en oversigt over de ni 2-årige, der er tilmeldt dette års hingstekåring med oplysning om deres afstamning. Samtidigt er der nogle ord om, hvordan 74 fødte hingsteføl blev reduceret til de 53 2-årige, der var bruttoantallet for hingste, der kunne meldes til kåringsbedømmelse.

For mange mødre opfylder ikke betingelserne
Kigger vi på indekslisten over føl født i 2016, så var der indberettet 74 hingsteføl. Det er ikke nødvendigvis det endelige tal for 2016, men det er udgangspunktet her, og store ændringer er der næppe, da indekslisten er udskrevet ultimo november 2016, hvor de allerfleste føl er på plads.

Af disse 74 hingsteføl har de 17 mødre, der forhindrer afkommet i at blive meldt til hingstekåring. Enten er mødrene ikke kåret eller også er der længere bagude ukårede hopper i afstamningsgitret.
Tilbage har vi så 57 føl, hvor mødrene opfylder regelsættets krav, hvis deres sønner skal til hingstekåring.  Tre kan udelukkes efterfølgende, fordi de har stjerne, hvilket vi ikke accepterer på vore hingste. Et fjerde føl ser ud til at være afgået uden pasudstedelse.

Herefter er vi nede på 53, og af disse er ni meldt til kåring, nemlig
1) Tornhøjs Konrad (Mosegårdens Ivanhoe/Kastanjegårdens Lærke/Orion Halsnæs)
2) Skous Duskal (Optimist Halsnæs/Duvil Fjordlyst/Model Skovå)
3) Lyngholms Pilou (Picasso Kaptain/Lyngholms Isa/Ingolf Kjærgaard)
4) Balder Skovå (Kamillas Tord/Cille Halsnæs/Ørjar)
5) Ågerupgårds Gnist (Ninjar/Ågerupgårds Caia/Ingolf Kjærgaard)
6) Pave Tidselbjerg (Orkan Skovå/Edda Halsnæs/Valdar Halsnæs)
7) Johs Frølunde (Dons Frølunde/Silke Frølunde/Golf Gudenå)
8) Bast Skovå (Torden Skovå/Ayoe Skovå/Orion Halsnæs)
9) Stårups Diamant (Fjordens Marcus/Birkens Rubina/Odin Halsnæs)

Fædrene
Afstamningsmæssigt er der en fin spredning, idet der er ni forskellige fædre til de ni 2-årige hingste. Når det gælder morfædrene er der syv forskellige.

1) Mosegårdens Ivanhoe FJH 774 (Mosegårdens Kejser/Valdar Halsnæs) har 12 afkom født i 2015 og 2016, ingen godkendte sønner (blev solgt til Sverige ultimo 2015, men er i år igen i dansk eje)
2) Optimist Halsnæs FJH-S 768 (Rånn/Pikant Halsnæs) har 40 afkom (de første født i 2014), heraf en søn med avlsgodkendelse i 2018.
3) Picasso Kaptain (Finfin/Mosegårdens Splint) havde en enkelt bedækningssæson i 2015, og det kom der syv føl ud af.
4) Kamillas Tord N 2276, FJH 775 (Heros (en Frederik Skovå-søn)/Stas Råden) har syv afkom i hans eneste bedækningssæson i Danmark (født i Norge og solgt fra Danmark til Holland). I Norge fik han i maj i år to sønner kåret (svarer til dansk avlsgodkendelse i et år), mens tre sønner ikke blev godkendt til avl.
5) Ninjar N 2277, FJH-S 773 (Heros (en Frederik Skovå-søn)/Stas Råden) har netop nu 36 afkom i Hestedata og bortset fra en enkelt hoppe født i 2015, så er 2016 hans første følårgang og Gnist dermed den første søn, der stilles til kåring i Danmark.  I Norge har han flere sønner, godkendt til avl. To af dem er i Belgien i dag. I maj i år fik en godkendelse til avl i 2018 mens en anden fik 2. pr., en tredje blev afvist.
6) Orkan Skovå FJH 763 (Trollfin/Ørjar) havde sin første bedækningssæson i 2011 og der er indberettet 89 føl. En søn Normann Tidselbjerg havde avlsgodkendelse en enkelt sæson, en anden søn fra samme år Vokal Skovå fik sin avlsgodkendelse forlænget og møder nu mhp. kåring.
7) Faust Frølunde FJH 778 er en af vore unge hingste og har indtil nu ni afkom.
8) Torden Skovå (Trollfin/Ørjar) havde en enkelt bedækningssæson i 2015 og et enkelt føl blev indberettet, nemlig Bast Skovå, der nu er tilmeldt hingstekåringen.
9) Fjordens Marcus FJH 726 (Kastanjegårdens Fernando/Hilder) havde sin første bedækningssæson i 2003 og står nu med 116 afkom.  Hans søn Birkens Rubin havde avlsgodkendelse i 2008. En anden søn er Rusk FJH 755, men den mest kendte er nok EFJH-S 764 Ingolf Kjærgaard. Nu skal Stårups Diamant så forsøge at gøre de tidligere anerkendte kunsten efter.

Mødrene
1) Kastanjegårdens Lærke FJ 10565 (Orion Halsnæs/Plutonikk) har ni afkom, heraf to kårede døtre og en kåret vallak. Konrad kan blive hendes første søn med avlsgodkendelse.
2) Duvil Fjordlyst FJ 12056 (Model Skovå/Abel Stanstorp) er en ung hoppe og Skous Duskal er hendes eneste afkom.
3) Lyngholms Isa FJ 12168 (Ingolf Kjærgaard/Trollfin) er endnu en ung hoppe med kun et afkom, som nu skal til hingstekåring.
4) Cille Halsnæs EFJ 10264 (Ørjar/Knast Halsnæs) står med 13 afkom. Fire sønner har haft avlsgodkendelse (Jupiter Skovå, Merkur Skovå, Neptun Skovå og Torden Skovå), dertil kommer de tre kårede sønner  Kneist Skovå EFJH-S 745, Orkan Skovå FJH 763 og Storm Skovå FJH 784. Orkan er den eneste, der stadig er avlshingst. Kneist er afgået og Storm er vallak i Norge.
5) Ågerupgårds Caia FJ 12070 (Ingolf Kjærgaard/Knast Halsnæs) er en ung hoppe og Gnist er hendes første føl.
6) Edda Halsnæs FJ 10056 (Valdar Halsnæs/Knast Halsnæs) har 11 afkom, Pave kan blive hendes første søn med avlsgodkendelse.
7) Silke Frølunde FJ 10453 (Golf Gudenå/Husar Halsnæs) har fire afkom. Hun har ni afkom, hvoraf en datter er kåret og sønnen Dons Frølunde har haft avlsgodkendelse i to sæsoner.  Johs kan blive hendes anden søn med avlsgodkendelse.
8) Ayoe Skovå EFJ 9417 (Orion Halsnæs/Greiing) har 16 afkom, heriblandt tre sønner med avlsgodkendelse (Elm Skovå, Gajus Skovå og Vokal Skovå, sidstnævnte deltager også i hingstekåringen). To kårede sønner er stadig på hingstelisten: Frederik Skovå FJH 721 (der også har været avlshingst i både Norge og Sverige) og Model Skovå FJH 762.
9) Birkens Rubina FJ 9417 (Odin Halsnæs/Andrup Bjarke) har 16 afkom. Diamant kan blive hendes anden søn, der får avlsgodkendelse. Den første var Birkens Rubin, der var avlshingst i en enkelt sæson og siden har fejret triumfer på springbanerne.

We use cookies in order to give you the best possible experience on our website. By continuing to use this site, you agree to our use of cookies.
Accept