Medaljekåring 2018, info til udstillerne

I gamle dage kårede vi hopper en hel uge i juli. Landskonsulenten og tre dommere rejste land og rige rundt, og hestene blev bedømt på små pladser. Der kunne være både to og tre på samme dag, og et enkelt sted var nærmest halvdelen af de fremmødte ikke i kataloget (det er lidt overdrevet), men det blev klaret alt sammen. Kåringerne blev holdt hos private og husmødrene stod i køkkenet flere dage i forvejen for at beværte dommere og andet godtfolk. Det var en ære at have kåring på sit sted, det kostede ikke foreningen en krone. Og på selve dagen blev der hejst flag. Når kåringen var forbi, så tog den daværende landskonsulent sig en dukkert i den nærmeste å – eller fra stranden, hvis en sådan var i nærheden. Medlemmerne fulgte med på kåringsturen – forstået på den måde, at de hægtede campingvognen på bilen (eller tog teltet med) og var ved ringside på den ene kåringsplads efter den anden. Det var smadderhyggeligt, men det var dengang.  Og vi ved, at tiden aldrig kan skrues tilbage.

Der kom krav til faciliteterne
Så kom beslutningen om de færre pladser. Vi skulle se hestene løse, og det krævede ridehaller. Cafeterier skulle være åbne. Megafoner blev erstattet af højttaleranlæg (og sådanne virker sommetider ikke). Senest har vi indført løsvisning på 8-tals bane og i år et fast hold af piskeførere. Det har fungeret godt, men det enkle er forsvundet. Det er publikum også. Vi holder stort set regionalkåring for udstillerne og deres familier – og så for enkelte medlemmer, der lægger vejen forbi uden at have hest med.

Er juli den rigtige feriemåned
Juli har været kåringsmåned i mange, mange år. Det passede fint for de landmænd, der havde fjordheste. Høet var bjerget og høsten endnu ikke begyndt og derfor kunne fjordhestefolket sætte fjordhestene i fokus i uge 30. Vist engang i 00’erne blev kåringen flyttet til uge 28. Dette fordi fjordhestefolk så kunne træne hestene op til uge 28 og holde ferie bagefter.  Men jeg tror, at ligegyldigt hvilken juli-uge, vi nu holder ferie i, så giver det problemer. På hverdage skal mange medlemmer passe deres job og kan ikke få kåringsfri, fordi kollegerne er på ferie, eller også holder de selv ferie. I weekenden går det måske lidt bedre.

Spørgsmålet er for mig, om juli stadig er den rigtige måned for hoppe- og vallakkåring, eller om kåringen kunne holdes på et andet tidspunkt.  Jeg ved, at alt nyt er ’farligt’ i fjordhesteverdenen – i hvert fald første gang det prøves. Men mange af forårets plageskuer er nødlidende og bliver aflyst eller afholdes med få undtagelser med en halv snes deltagere. Det er ikke særligt festligt og det er rovdrift på dommerne, synes jeg. På Bornholm har valget været at kombinere kåring med føl- og plageskue. Måske ikke, fordi de gerne vil, men fordi det er nødvendigt.  Måske skal vi nytænke vor udstillingssæson?

Hvad siger medlemmerne
Jeg synes det kunne være spændende at høre, hvad medlemmerne mener om tidspunktet for hoppe- og vallakkåring?
Og kunne vi i et eller andet omfang – til gavn for begge parter – samarbejde med lokale foreninger og få større arrangementer og mere publikum ud af det?

Jeg stiller spørgsmålet HELT på egne vegne, men jeg er sikker på, at svarene er vigtige.

We use cookies in order to give you the best possible experience on our website. By continuing to use this site, you agree to our use of cookies.
Accept